Holmen Crisp dobler fabrikken

Familiebedriften Holmen Crisp AS på Kapp utvider med 300 kvadratmeter – mye på grunn av økt etterspørsel etter glutenfrie produkter.

Publisert Sist oppdatert

— Det skal bli godt å få større plass, sier daglig leder i Holmen Crisp AS, Camilla Rostad til bakeri.net.

Hun forteller at bedriften lenge har klart seg godt i lokalene fra oppstarten i 1991. De siste årene har imidlertid behovet for mer plass vært økende.

 

To hovedsegmenter

Holmen Crisp produserer og selger tradisjonsbakst og glutenfritt mel. Tradisjonsbaksten består av signalproduktet erterflatbrød samt potetflatbrød og rømmebrød. I 1994 kjøpte bedriften også et anlegg for produksjon av glutenfritt mel. Her lages melserien Jyttemjøl, som er glutenfrie melblandinger basert på naturlig glutenfrie råvarer.

Lenge sto de to hovedsegmentene for omtrent halvparten av Holmen Crisps omsetning hver.

— Men fra rundt 2010-2011 har det glutenfrie segmentet økt ekstra mye – med rundt 25 prosent per år. Nå omsetter vi for cirka 9,5 millioner kroner i året, hvorav cirka 6,2 millioner kroner kommer fra salg av det glutenfrie melet, forteller Rostad.

 

Utvikler nye produkter

Holmen Crisp bygger nå et helt nytt bakeri ved siden av det gamle bakerilokalet.

— Vi fant ut at det ble mest rasjonelt å flytte bakeridelen. Den glutenfrie mølla blir derfor stående der den er. Det nye bakerilokalet blir omtrent dobbelt så stort som det gamle, og vi håper på å være i gang der fra februar, forteller Rostad.

Det nye lokalet vil ikke bare gi mer lagerplass, men også plass til utvidet og parallell produksjon.

— Vi har lyst til å begynne å lage våre egne glutenfrie produkter, ikke bare glutenfritt mel. Det er ikke noen konkrete produkter oppe i dagen ennå, men vi jobber med flere ting. Blant annet har vi fått godkjent et utviklingsprosjekt over to år knyttet til glutenfrie produkter med urveksten Teff. Dette er vi godt i gang med, og håper å komme med nye produkter i løpet av 2016 og 2017, sier Rostad.

 

Tror på stabil etterspørsel

Hun tror at interessen og etterspørselen etter glutenfrie matvarer vil holde seg stabil fremover.

— De siste årene har det vært en klar økning på grunn av at gluten har fått mye oppmerksomhet i media og fordi dagligvarebutikkene tar inn mer og mer glutenfritt. I USA har den glutenfrie trenden nå begynt å flate litt ut, men den holder seg stabil og er ikke i fritt fall. Jeg tror vi vil se en lignende utvikling her i Norge. Men interessen for alternative råvarer er kommet for å bli. Folk er blitt mer kritiske til innholdet i maten, og det er bra, for det stiller krav til oss i matindustrien.

 

Tar vare på tradisjonene

Holmen Crisp beskriver selv virksomheten sin som en «spesiell blanding mellom tradisjon og innovasjon», og det vil den fortsette å være.

— Vi er en familiebedrift med lange tradisjoner, og derfor er jeg opptatt av å holde på tradisjonene. I dagens samfunn er det også stor interesse for lokal tradisjonsmat. Folk er opptatt av mat med en historie. Det handler om matkultur og noe som går litt dypere, sier Rostad.

Derfor skal også den gamle Reodor Felgen-pregede bakstelinjen flyttes over til det nye bakeriet.

— Noen maskindeler er over hundre år gamle, og linjen er under stadig rehabilitering, men vi ønsker at produksjonsprosessen av tradisjonsbaksten skal foregå etter de gamle prinsippene, forklarer Rostad.

Hun er datter av Håkon Rostad, som bygde opp Holmen Crisp AS i nært samarbeid med sin kone Sigrun. Bedriften ble fisjonert ut fra det gamle brenneriet Holmen Brænderi AS på Gjøvik, hvor Arne Rostad var hovedaksjonær. Brenneriet drev blant annet med potetforedling, og slik vokste produksjonen av flatbrød frem.

Powered by Labrador CMS