På Holli gård har det vært drevet landbruk i over 150 år, men det er bare de siste elleve årene det har vært satset på produksjon av økologisk mel.

Holli Mølle har hele tiden vært en spesialmølle med produkter som spelt og emmer.  Disse gamle sortene, med 5000 til 10000 års historie, har ofte et bedre bevart næringsinnhold, selv om avlingene er mindre enn konvensjonelt korn.

Endringer

Nå opplever Holli en økt etterspørsel i markedet og forventer en kraftig vekst de nærmeste årene.

– Brødkunder etterspør bakervarer laget med økologiske produkter som vi har, så da er det naturlig at etterspørselen etter mel fra oss øker, sier møllesjefen, Trygve Nesje.

Holli Mølle benytter to steinkverner som maler hvert enkelt korn på en langsom og skånsom måte. Kvern nummer tre står klar til montering nå. Melet er ferskt, økologisk og helt uten tilsetningsstoffer. Hver melpose har en etikett som forteller deg når melet ble malt, hvor lang holdbarhet det har og hvilken gård som har levert kornet til mølla.

Siden oppstarten i 2007 har mel fra Holli i stor grad vært forbehold små håndverksbakerier og hjemmebakere.

– Da vi startet opp rettet vi oss primært mot folk som var spesielt interesserte, men økologisk mat har, av flere årsaker, fått et sterkere fotfeste i markedet og i 2016 fikk vi en henvendelse fra Norgesgruppen om vi kunne levere mel via Meny-butikker. De ønsket å satse på oss og vi har nå seks varer inne i systemet. Men vi har jo totalt 76 varelinjer i Holli Mølle, så vi har fremdeles mye å gå på, fortelle Nesje.

– Vi er veldig opptatt av at våre produkter skal selges som vår merkevare og vi er ikke interessert i å produsere for andre. Så lenge vi får uttrykke vår egen merkevare er vi åpen for alle aktører som vil samarbeide, sier Nesje som nylig har inngått et samarbeid med dyrket.no, en nettbutikk som spesialiserer seg på levering av kortreist mat.

Flere og flere bakerier ønsker å bruke råvarer som Holli Mølle produserer. De venter en sterk vekst i årene som kommer. Her står Trygve Nesje ved pakkelinja på Holli Mølle.

Flere og flere bakerier ønsker å bruke råvarer som Holli Mølle produserer. De venter en sterk vekst i årene som kommer. Her står Trygve Nesje ved pakkelinja på Holli Mølle.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Skal øke mye

Med eksponering i dagligvare kommer også interessen fra de store bakeriene og Trygve Nesje har vært i mange møter de siste månedene.

– Nå ser vi at de store bakeriene ønsker å produsere økologiske bakervarer av høy kvalitet og de kommer derfor til oss. Dette passer bra inn i våre ambisiøse planer for de nærmeste årene, forteller Nesje.

Holli Mølle omsatte for 12,8 millioner i 2016 og de regner med en omsetning på om lag 17 millioner i inneværende år. Innen 2020 tror Nesje at Holli Mølle skal omsette for nærmere 50 millioner.

– Tøffe mål for en mølle som kun driver økologisk produksjon?

– Ja vi er veldig ambisiøse, men vi tror dette er mulig. Kundene ønsker økologiske bakervarer og vi har et veldig godt produkt som passer inn i dette bildet. Vi nøyer oss heller ikke med å bli en betydelig aktør i Norge, vi skal bli store i Skandinavisk målestokk og vi ønsker oss også ut i verden. Vi har stor tro på produktene fra Holli Mølle og vi tror vi har en mulighet til å klare dette.

Vi ser for oss at nytt produksjonslokale vil være klart i slutten av 2020.

Nye lokaler i 2020

I strategiplanen til Holli ligger det også nye produksjonslokaler, men først om noen år.

– Vi har regnet på at vi kan klare å holde produksjonen i gang her på Holli Gård i cirka tre år til, så får vi brukt opp utstyret som står her. Vi ser for oss at nytt produksjonslokale vil være klart i slutten av 2020, det vil ikke bli liggende på gården, men rett i nærheten. Planleggingen er i gang, men vi tar oss god tid for vi vil gjøre alt riktig, forklarer Nesje.

– Selv om ambisjonene er store og vi tror det skal komme en betydelig vekst, er det viktig for oss å beholde sjela vår. Vi har alltid og skal fortsette med å sette folk først. Alle er velkommen til Holli Mølle for å kjøpe mel eller bare ta en titt. Vi føler et sterkt ansvar for å formidle mathistorie, sier møllesjefen.

Økologiske bakervarer har økt etterspørsel blant forbrukere.

Økologiske bakervarer har økt etterspørsel blant forbrukere.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

 

Arealet må økes

Norskprodusert korn er en forutsetning for at Holli skal klare utenlandssatsingen sin, det vil ikke gå med importert korn.

– Akkurat nå er det faktisk litt kritisk i forhold til mengde økologisk korn som dyrkes i Norge. Det er et gap mellom produksjon og etterspørsel. Produksjonen er om lag lik fra år til år, mens etterspørsel vokser med cirka 25 prosent i året. Det må legges om mer areal til økologisk korn. Samtidig vil vi at det skal være mulig å selge korn i karensår to, når en produsent legger om til økologisk drift. Debio vurderer dette nå og vi håper at det skal bli mulig, akkurat slik de gjør det i Sverige, sier Nesje.

Holli Mølle benytter to steinkverner som maler hvert enkelt korn på en langsom og skånsom måte.

Holli Mølle benytter to steinkverner som maler hvert enkelt korn på en langsom og skånsom måte.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media