Her er de nye trendene

Ifølge Arla er det blomster, hybrider, sunnhet og Japan som gjelder i 2016.

Publisert Sist oppdatert

– Japansk matkultur er en trend i tiden som også kommer til å påvirke baker- og konditorbransjen fremover.

For syvende år på rad har Arla i Sverige utarbeidet en rapport over nåværende og kommende baketrender. Konditorrapporten viser hvilke trender som vil gjøre seg mest gjeldene dette året – basert på intervjuer med toneangivende eksperter i bransjen og global «spaning» i sosiale medier, vanlige medier, andre rapporter og menyer.

— Dagens konsumenter er i økende grad opptatt av trender, og med denne rapporten vil vi inspirere bakere og konditorer til å kombinere sin håndverksmessige dyktighet med det siste innen form og smak, sier Gunilla Blomqvist i en pressemelding fra Arla Foodservice.

Årets hovedtrend, eller tema, har Arla kalt «Fun Baking». Begrepet er lånt fra restaurantbransjen, som de siste årene har beveget seg mer og mer bort fra det klassiske «Fine Dining» til det nye konseptet «Fun Dining»: En indikasjon om at oppfinnsomhet, kreativitet og matglede er viktigere enn at det skal være «fint». Med «Fun Baking» har baker- og konditorbransjen tatt over stafettpinnen. Bakere og konditorer kommer til å tørre mer, «ta den helt ut» og bryte ny mark, oppsummeres det i rapporten.

I tillegg til det overordnede temaet «Fun Baking», identifiserer Konditorrapporten følgende fire nøkkeltrender:

 

1)   Hybridene kommer

En hybrid får man ved å blande ett eller flere eksisterende fenomener til noe nytt. Bakverket Cronut, som er en blanding mellom donut og croissant, er stjerneeksemplet på en vellykket hybrid i baker- og konditorverden. I Sverige ble «semmelwrap», som er en blanding mellom fastelavnsbolle og wrap, en stor hit i fjor, og Arla tror det vil dukke opp flere nye hybrider av klassiske svenske bakverk i tiden fremover.

 

2)   Blomster og blader

I fjor blomstret mange desserter, bokstavelig talt. Konditorrapporten spår at vi vil se enda mer til spiselige blomster og blader samt ferske urter i desserter og bakverk i år.

Dessert med ananas og blomster.
Dessert med ananas og blomster.

 

3)   Sunnere bakverk

Helsetrenden med fokus på rene og naturlige råvarer vil også prege bakerbransjen i 2016. Dagens forbrukere ønsker å kose seg med god samvittighet. Bakere og konditorer gjør derfor lurt i å servere bakverk med sunne ingredienser som bær, nøtter, frø, bønner og beter.

 

4)   Japansk inspirasjon

Japansk matkultur er en trend i tiden som også kommer til å påvirke baker- og konditorbransjen fremover. Typiske japanske smaker er ingefær, matcha og miso. Det klassiske japanske bakverket dangon har ris som base og spises året rundt, men smaken varierer ut i fra sesong. Ifølge Arla vil sesongvariasjoner av bakverk, som for eksempel «sesongens kanelbolle» bli mer og mer vanlig i Sverige også.

Tradisjonell japansk dessert med frukt.
Tradisjonell japansk dessert med frukt.

 

Tror på norske hybrider

Elin Vatnar Nilsen i BKLF synes Konditorrapporten er veldig interessant, også for den norske baker- og konditorbransjen.

— Jeg opplever at svenskene ligger et hestehode foran oss i utviklingen. Derfor er det veldig interessant når de lager en slik rapport. Den kan være til god hjelp for norske bakere og konditorer, sier hun.

Nilsen tror likevel ikke at alle trendene fra Konditorrapporten kommer til å slå igjennom i Norge med det første.

— Noen av disse trendene er litt snåle, og de kan ligge litt lenger frem i tid her i Norge. Men det som er sikkert, er at vi kommer til å se mye blomster og bruk av sterkere farger. Helsetrenden er også på full fart inn i norske bakverk. Det vil bli mer fokus på bruk av rene og naturlige råvarer. Ellers tror jeg at vi kommer til å få noen flere hybridbakverk også i Norge. Jeg synes det er kjempemorsomt med sånne innovasjoner, sier Nilsen, som selv utviklet en hybridoppskrift til sin private blogg, krem.no, i fjor.

— Jeg la ut en oppskrift på bollefocaccia, som ble voldsomt populær, forteller hun.

Nilsen mener det ligger store muligheter i hybridtrenden.

— Den som klarer å finne på noe som virkelig slår an… Tenk på et produkt i en annen form, eller en annen måte å presentere et produkt på. Men husk at det bør være økonomisk lønnsomt også, tipser hun.

Powered by Labrador CMS