Høsten 2016 fikk Heggedal Bakeri beskjed om at Rema 1000 ikke ville ta inn varene deres lengre. Bakeriet har levert til åtte Rema 1000 butikker i Asker og Røyken.

– Vi fikk bare et brev om at våre varer ikke lenger skulle selges i Rema-butikker. Vi syntes dette var rart og klarte å forhandle oss til å fortsatt å få selge to produkter, sier daglig leder i Heggedal Bakeri, Ida Cecilie Larsen til Bakeri.net.

Kan gå mot permitteringer

– Hva kommer dette til å bety for Heggedal Bakeri?

– Dette betyr at vi halverer omsetningen vår i Rema 1000 i første omgang. Med mindre vareutvalg i butikkene vil vi også få dårlige eksponering som igjen vil føre til lavere salg på de produktene som er igjen. Vi er redd for at dette kan true eksistensgrunnlaget vårt, sier Larsen.

Larsen og Heggedal Bakeri vil per i dag fortsette driften som vanlig, men vet ikke hva som skjer fremover.

– Vi må bare jobbe på som vanlig, men hvis omsetningen og lønnsomheten faller markant, kan det gå mot permitteringer, sier Larsen.

Daglig leder i Heggedal Bakeri, Ida Cecilie Larsen, tror det vil bli tøft for de små, uavhengige bakeriene i fremtiden.

Daglig leder i Heggedal Bakeri, Ida Cecilie Larsen, tror det vil bli tøft for de små, uavhengige bakeriene i fremtiden.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Press fra alle kanter

Bakeriet leverer varer til 17 dagligvarebutikker i området og er under press i segmentet.

– Før jul reduserte en lokal Kiwi-butikk antall varer fra tolv til fem. Da ble det opprør blant kundene og folk truet med handelsboikott. Så butikken tok tilbake fem av produktene. Vi merker presset fra alle kanter, sier Larsen.

Etter det ble kjent at Rema 1000 kutter ned på antall produkter fra Heggedal Bakeri, har det også flommet over med støtteerklæringer på bakeriets facebook side. Larsen håper nå på at kundene skal bruke forbrukermakten og klage til Rema 1000.

Vanskelig fremtid

– Hva tenker du om fremtiden?

– Jeg tenker at dagligvaremarkedet nå består av tre store kjeder som i stor grad har sine egne bakeri og lurer på hvor lenge de gidder å kjøpe varer fra noen utenfor systemet. Dette gjør livet veldig vanskelig for oss små, uavhengige bakerier og kan gjøre vår fremtid krevende, sier Larsen.