W.B. Samsons filial på Hasle holder åpent enn så lenge.

Håper på endring i arbeidsgiverperioden

Carl Fredrik Samson i bakeriet W.B. Samson, håper reglene for arbeidsgiverperioden for permittering endres fra 10 til 2 dager, slik som i mars 2020.

Publisert Sist oppdatert

Det viktigste for vår del er at reglene for arbeidsgiverperioden ved permittering endres fra 10 til 2 dager som sist.

En rekke bedrifter i baker- og konditorbransjen i Oslo-området må stenge ned, eller endre forretningsdrift, grunnet de nye restriktive reglene i forbindelse med utbruddet av mutantsmitten i Nordre Follo, utenfor Oslo. En del bedrifter har systemer for hjemlevering, noen satser på takeaway, mens andre stenger ned. Bakeriet W.B. Samson har til sammen 23 filialer i Oslo og Viken. Samtlige filialer holder åpent med takeaway meny, samt at de tilbyr hjemlevering i området.

Omsetningen vil falle

Tiltakene vil ramme omsetningen, men det er usikkert i hvor stor grad.

– Vi går fra en periode med et redusert antall sitteplasser, som har vart helt siden midten av november. Det er vanskelig å si hvor mye mer nedgang det blir nå så tidlig, og det ser ut til å variere fra sted til sted. Den største utfordringen er at det går minst 12 dager fra vi får beskjed om nedstengning til vi faktisk får endret den største variable kostnaden vi har, uansett hvor raske vi er, sier daglig leder for filialdriften i Samson, Carl Fredrik Samson til Bakeri.net.

– Hva gjør dere hvis tiltakene strekker seg utover 31.1?

– Vi vurderer dette fortløpende, noe mer konkret er det ikke mulig å si akkurat nå. Jeg tror det tidligste man realistisk sett kan slippe opp på de tiltakene de har iverksatt nå er 7. februar, men mange jeg snakker med tror det vil vare lenger.

Carl Fredrik Samson synes ikke det er riktig at bransjene som treffes av tiltakene, skal belastes med ny arbeidsgiverperiode, hvis situasjonen blir langvarig.
Carl Fredrik Samson synes ikke det er riktig at bransjene som treffes av tiltakene, skal belastes med ny arbeidsgiverperiode, hvis situasjonen blir langvarig.

I praksis et omsetningsforbud

– Det viktigste for vår del er at reglene for arbeidsgiverperioden ved permittering endres fra 10 til 2 dager som sist, med tilbakevirkende kraft og ikke som sist hvor det var 2 dager etter de først hadde brukt en uke på å bestemme seg, sier Samson.

– Jeg kan for så vidt ikke se at det er riktig å belaste bransjene som treffes av tiltakene for arbeidsgiverperioden en gang til overhodet, den burde vært fjernet. Regelverket ble ikke utformet med tanke på et scenario hvor staten i praksis gir perioder med omsetningsforbud flere ganger i året. Reduksjonen fra 14 til 10 dager er ikke i nærheten av å korrigere for det.

Ingen dugnad

– Siden lønn ved permittering ikke er en fast kostnad så er prisen for permittering rett og slett en kostnad noen virksomheter må ta, som del av det som minner mindre og mindre om en faktisk dugnad. Dugnaden i næringslivet er av typen hvor 50 prosent ikke en gang blir kalt inn, 10 prosent betaler et symbolsk gebyr for å slippe, 20 prosent blir mystisk borte den første halvtimen, og 20 prosent blir igjen, og må gjøre den faktiske jobben. Vi vil klare oss og andre bransjer har det verre, men vi føler jo vi betaler en relativt stor andel av konsekvensene for at fiske, landbruk og bygg skal kunne holde hjulene i gang med arbeidskraft fra røde land, med det resultat at vi importerer disse muterte virusene. Så lenge vi gjør det, tror vi ikke dette vil være slutten på nedstengninger i befolkningstette områder selv om vi skulle klare å slå dette ned igjen slik vi gjorde for snart ett år siden, avslutter Carl Fredrik Samson.

 

Powered by Labrador CMS