Nils Olav Heggdalsvik gleder mange med baksten i Samverket. Snart får bakeriet Håndverksmerket.
Nils Olav Heggdalsvik gleder mange med baksten i Samverket. Snart får bakeriet Håndverksmerket.

Håndverksbakerier i kø

Hittil er ti bakerier sertifisert i merkeordningen ”Håndverksbakeri”. Nesten like mange står nå i kø for å få merket.

Publisert Sist oppdatert

For meg er det viktig å støtte opp under felles ordninger som kan styrke bransjen.

Edgars Bakeri og Konditori var første bakeri med sertifisering, høsten 2018. Etter Edgars er det kommet til ni andre bakerier som ønsker å profilere seg med merket, som garanterer at bakeriet har en viss andel fagarbeidere, bruker norske råvarer og tradisjonelle håndverksteknikker.

Stiller krav

– Ordningen er slik at bakerier som ønsker merket, fyller ut et søknadsskjema slik at vi får detaljer om driften. Det stilles krav for å være med i merkeordningen, blant annet bruk av norske råvarer og en viss andel fagarbeidere, så vi tror at mange finner det attraktivt å kunne henge merket for Håndverksbakeriet på veggen, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke til Bakeri.net.

Skaper oppmerksomhet

Bakke reiser selv rundt og deler ut merket til bakeriene. Det blir ofte litt lokal blest i media rundt utdelingene og slik får kundene med seg at deres lokale bakeri er en del av merkeordningen.

– Vi har fått mye pressedekning der vi har delt ut merket så langt. Det ser vi på som veldig nyttig for å informere lokale kunder om at de har et håndverksbakeri i sitt lokalmiljø. Medieoppmerksomhet har vært et viktig grep og det svarer til forventningene vi hadde om merket, så vi er godt fornøyd så langt, sier Bakke.

Det er sju bakerier som er godkjent og venter på å få sitt merke utdelt. Dette skal gjøres i løpet av sensommer/tidlig høst. Et av bakeriene som vil bli sertifisert er Samverket i Moss.

Lager ekte vare

– Hvorfor ønsker du en sertifisering som Håndverksbakeri. Er det ikke nok å bake håndverksprodukter da?

– En av grunnene til at jeg ønsker dette er at jeg vil være med å beskytte bransjen vår. Jeg er veldig glad i bakeribransjen og jeg mener det er viktig å bruke de mulighetene vi har for å informere kundene om det vi er nettopp et håndverksbakeri som lager ekte kvalitetsprodukter. Og jeg tror denne merkeordningen kan bidra til det, forteller Nils Olav Heggdalsvik, eier og baker i Samvirket.

Støtter fellesskapet

Heggdalsvik forteller at han leste en sak i sin lokalavis om noen som skulle starte et bakeri i samme by. Det viste seg å være noen som skal starte opp et bake-off bakeri. Altså import av frossen deig og steking i eget utsalg. Et bake-off utsalg, med andre ord.

– Det er jo ikke et bakeri. Et bakeri baker selv. Et bakeri har kontroll på råvarer, deiger og prosess. Akkurat da jeg leste den saken, så ble jeg forbanna over at avisa kalte dette et bakeri, det stemmer jo ikke. For meg er det viktig å støtte opp under felles ordninger som kan styrke bransjen, sier Heggdalsvik.

Kommer flere

– Det er grunn til å tro at det vil komme til flere bakerier utover høsten også. Vi fokuserer ikke på å markedsføre merkeordningen, det er meningen at dette skal gå av seg selv og antall bakerier som er med skal vokse organisk, forteller Gunnar Bakke.

 

Bakerier som er sertifiserte som håndverksbakerier:

Edgars Bakeri – Mandal

Asbjørn M. Skoglund – Hofslundsøy

M Marcussen Eftf. – Stokke

Buøy Bakeri & Konditori – Hundvåg

Bakst & Brygghuset – Nyborg

Lie Nielsen – Bergen

H.A. Brun – Oslo

Stavanger Conditori – Stavanger

Ryfylke bakeri & konditori – Jørpeland

O.C. Roxman Bakeri og Konditori – Sirevåg

 

Bakerier som er godkjent og venter på å få sitt merke:

Bergshaven Bakeri & Konditori – Grimstad

Vestfjorddalen Konditori og Spiseri – Rjukan

Naturbakst – Haugesund

Råde Bakeri og konditori – Råde

Samverket – Moss

Baker Nordby – Oslo

Baker Jørgensen – Arendal

Soknedal Bakeri og Konditori AS

Powered by Labrador CMS