Det er nå gått over to år siden innbyggerne i Holmestrand kommune, med god hjelp av Baker- og Konditorlandslaget, tilsynelatende satte ny verdensrekord ved å bygge verdens lengste pepperkaketog.

Kommunen var på forhånd i dialog med Guinness rekordbok om rekordforsøket, som fant sted 16. desember 2016. Næringssjef Inger Christensen har tidligere opplyst at kommunen betalte 6000 kroner til Guinness for å få rask saksbehandling. Guinness tilbød seg også å sende en egen dommer, men prisen for det var nærmere 100 000 kroner, og det ble for dyrt for kommunen. I stedet ble målingen av toget utført av lokale krefter (geodataingeniører fra kommunen samt politistasjonssjef Ulf Malm) – etter Guinness rekordboks bestemte anvisninger. Det ble tatt mye bilder og video av de rekordlange toget, og all dokumentasjon ble sendt inn til Guinness.

Men både for 2018-utgaven og 2019-utgaven av Guinness rekordbok er det rekordlange pepperkaketoget altså blitt avvist. Dermed kan det virke som om toget er gått for denne verdensrekorden, skriver lokalavisen Jarlsberg, som følger saken tett.

Toget ble ikke spist

— Det føles veldig surt, sier tidligere landslagstrener André Løvaas, som viser til at Baker- og Konditorlandslaget la ned mye arbeid i prosjektet.

— Slik jeg har forstått det, er problemet for Guinness at vi ikke sendte inn noen video som viser at folk spiser toget. Av hygieniske årsaker hadde vi bestemt at toget ikke skulle spises. De fleste vognene var laget av skolebarn, og toget ble montert på en jernbanestasjon. Vi visste heller ikke at det var et krav at toget måtte spises. Alt annet var på plass, så det er litt trist om rekorden aldri blir godkjent, sier Løvaas.

— Morsomt prosjekt

Målet var å slå den gamle verdensrekorden, som tilhørte NSB og var på 206 meter. Toget til Holmestrand kommune og Baker- og Konditorlandslaget ble til slutt hele 370, 75 meter langt.

— Det var et veldig, veldig langt tog, og uansett var det et morsomt prosjekt å være med på, sier Løvaas.

Landslagets rolle var blant annet å lage en instruksjonsvideo for elevene som skulle bygge pepperkakevogner samt hjelpe til med montering og dekorering. Ivar Bakke lagde dessuten lokomotivet.

Har ikke gitt opp

Vigmostad og Bjørke er utgiver av Guinness rekordbok i Norge, og lokalavisen Jarlsberg har spurt prosjektansvarlig i forlaget, Bente Skuggedal, hvorfor Holmestrands pepperkaketog ikke er blitt godkjent.

— Det er ikke god nok dokumentasjon. En rekord må oppfylle visse krav. Vi skulle gjerne hatt rekorden med i boka, men Guinness er rett og slett meget strenge, sier hun.

Men i Holmestrand kommune har man ennå ikke gitt opp å få godkjent verdensrekorden. Rådmann Hans Erik Utne er ansvarlig å følge opp saken, og han har fortalt lokalavisen hva som blir hans neste trekk:

— Jeg skal nå gå i direkte dialog med Guinness selv og forsøke å finne ut om avslaget kan bero på noen misforståelser, sier han til Jarlsberg.