De to Norgesmestrene Bodil Hasselknippe og Elio Corsi sammen med oldermann i Oslo-lauget, Asle Faannessen.
De to Norgesmestrene Bodil Hasselknippe og Elio Corsi sammen med oldermann i Oslo-lauget, Asle Faannessen.

God bunn ga topp-plassering i pizza-NM

Vinnerne i Norgesmesterskapet i pizza-baking, både i klassene italiensk og amerikansk, ble vunnet av noen som hadde vunnet tittelen tidligere. Og god bunn ble avgjørende.

Publisert Sist oppdatert

Pizza handler om både bakefaget og kokkefaget.

Årets Norgesmesterskap i pizza-baking ble gjennomført på SMAK 2017 med kokkemesterlauget i Oslo som teknisk arrangør. Det ble konkurrert i to klasser, amerikansk og italiensk pizza.

Tidligere vinnere til topps

NM-vinner i klassen for italiensk pizza ble Elio Corsi fra Eataly Ristorante på Aker Brygge. Hans smakfulle og tynnbunnede pizzaer var også med på å sikre ham NM-tittelen på forrige SMAK-messe i 2014. NM-vinner i klassen for amerikansk pizza, ble også en tidligere Norgesmester; Bodil Hasselknippe fra Pizzastua i Asker. Hun vant tittelen i 2011.

Begge vinnerne ble berømmet av dommerpanelet for originalitet, kreativitet og smakfull pizza. Det er tre kriterier som vurderes under konkurransen. Det er hygiene og orden på kjøkkenet som teller 30 poeng, det er presentasjonen av pizzaen som teller 20 poeng, og det er smaksopplevelsen pizzaen gir, som teller 50 poeng.

Viktig med bunn

Noe av hemmeligheten med å lage en smakfull pizza, er å starte med en god bunn. Får du til det, er grunnlaget lagt for å skape en fin pizza-opplevelse, fremhevet hoveddommer Eirik Sevaldsen.
Det var da også bunnen som viste seg å være den avgjørende detaljen i kåringen av vinneren i konkurransen for italiensk pizza. Elio Corsi var naturlig nok glad for det, og ikke minst den muligheten det gir for deltakelse i Pizza World Championship som går av stabelen i Italia senere i år. Begge Norgesmestrene vant tur til og deltakelse i dette prestisjefylte mesterskapet.

Konkurranser inspirerer

Konkurranser som dette er veldig inspirerende, og gir en god anledning til å forsøke seg på nye pizza-varianter, sier Bodil Hasselknippe. – Pizzastua åpnet som den første pizza-restauranten i Asker i 1983, og vi har fortsatt den samme pasjonen for denne spennende retten som man kan gjøre så mye med.
Pizzastuas vinnerpizza hadde en topping som bl.a. besto av sprøstekt bacon, pepper-chèvre, rødbet-pesto, pinjekjerner og granateple.
Den er foreløpig ikke på menyen, men vi skal rydde plass for denne varianten, lover hun.

Betydelig økning

Pizza er mer populært enn noen gang. Samtidig ser vi at økningen i forbruket av italiensk pizza øker noe sterkere enn de amerikanske variantene. Derfor ønsket vi denne gang å ha to klasser i Norgesmesterskapet, sier prosjektleder Torill Engelberg i SMAK 2017.
– Det ga en ny og spennende vri på en konkurranse som er viktig for å løfte frem landets dyktige pizza-kokker, fremhever Torill Engelberg.

Eirik Sevaldsen og André Løvaas kunne glede seg over et høyere nivå i årets pizza-NM der bunnen avgjorde.
Eirik Sevaldsen og André Løvaas kunne glede seg over et høyere nivå i årets pizza-NM der bunnen avgjorde.

Mye høyere nivå i år

André Løvaas og Eirik Sevaldsen var i dommerpanelet og smakte seg gjennom 35 italienske og 7 amerikanske pizzaer i løpet av konkurransen. De kunne fortelle om klare vinnere og en stor samling av deltakere i midten og på bunnen av resultatlistene. Likefullt er Sevaldsen klar på at nivået har blitt betraktelig høyere siden sist pizza-NM ble arrangert.

– Det var mange spennende smaker her, men mange av deltakerne lasser på for mye på pizzaen. Hvis du har på trøffel, så trenger du ikke trøffelolje. Og bruker du sjømat som kreps og hummer, så kreves det nesten kokkefaglig bakgrunn for å få de smakene til å fungere, sier Sevaldsen til Bakeri.net.

– Pizza handler om både bakefaget og kokkefaget. Mange tenker at det bare er en bunn som du skal legge noe oppå. Deigen er et levende materiale og det er der det henger. Har du ikke en god bunn, så får du ikke en god pizza, sier Løvaas.

 

Powered by Labrador CMS