— Det har gått veldig bra. Egentlig over all forventning. Vi hadde store startkostnader og den slags, men nå er driften lønnsom og resultatet for første driftsår kommer til å bli positivt, sier daglig leder i Baker Hansens Glutenfrie AS, Magnus Hals.

Han legger til at det har hjulpet veldig å ha direkte tilgang til Baker Hansens salgskanaler. De første produktene fra den glutenfrie avdelingen til Baker Hansen på Grini var ute i butikkene 5. februar i år.

— Vi begynte med å produsere seks ulike produkter. I starten sendte vi ut mellom 500 og 600 varer hver dag, men mye kom også i retur, forteller Hals.

Salget økte gradvis, og etter sommeren gjorde det et ekstra byks. Bakeriet produserer nå mellom ti og tolv produkter (utenom juleprodukter) og sender ut cirka 1000 varer per dag.

— Returen er vesentlig lavere enn i starten, sier Hals fornøyd.

 

De mest fornøyde kundene

Han er ekstra godt fornøyd med det glutenfrie salget nå i desember.

— Det er ikke bare de glutenfrie julekakene som selger godt i disse dager. Vi selger også mer glutenfritt brød og andre glutenfrie produkter i forbindelse med julen.

Av glutenfrie småjulekaker tilbyr Baker Hansen pepperkaker, brune pinner og serinakaker samt en glutenfri pepperkakedeig. For noen dager siden lanserte bakeriet også en glutenfri julekake.

— Den glutenfrie julekaken kommer vi til å fortsette med utover vinteren som et helgeprodukt, opplyser Hals.

Flere av butikkdriverne i Baker Hansen-kjeden melder om at de som kjøper glutenfritt er deres mest fornøyde kunder for tiden.

— Andre kunder tar ferske bakervarer for gitt, mens de som kjøper glutenfritt ikke er så godt vant ennå. Det er veldig hyggelig at kundene våre er fornøyde, sier Hals.

 

Pris fra Cøliakiforeningen

Også Norsk Cøliakiforening (NCF) verdsetter Baker Hansens nye glutenfrie satsing. Foreningen deler hvert år ut tre priser til de beste glutenfrie bedriftene, og årets pris i kategorien konditori gikk til Baker Hansens Glutenfrie AS: «For deres omfangsrike og smakfulle sortiment av ferske, glutenfrie bakervarer, og for deres tydelige satsing på dette området det siste året!»

— Det er veldig hyggelig at kundene liker produktene våre, for vi har jobbet mye med dem. Vi er opptatt av at også de glutenfrie produktene skal være sunne og holde høy kvalitet. Etter hvert ønsker vi selvsagt å komme med flere produkter, men det er også viktig for oss å bygge opp gode volumer på hvert produkt. Vi jobber også kontinuerlig med forbedring og videreutvikling av eksisterende produkter, forteller Hals.

 

Konkurrerer med hjemmebakere

I tillegg til å levere ferske glutenfrie bakervarer til Baker Hansens egne utsalg, leverer Baker Hansens Glutenfrie AS frosne glutenfrie produkter til to ulike distributører.

— Den ene er landsdekkende og leverer til flere ulike bakerier, mens den andre leverer til kantiner og lignende i osloområdet. Men dette utgjør foreløpig kun en liten del av salget av vårt. Frosne glutenfrie varer har vært på markedet lenge, så det er ikke noe nytt for forbrukeren, sier Hals.

 

— Hvem er hovedkonkurrenten deres på de ferske glutenfrie bakervarene?

— Jeg vet ikke om så mange andre som selger ferske glutenfrie bakervarer i vårt område, så vår største konkurrent er nok hjemmebakerne. Mange av dem har lang erfaring med å bake glutenfritt selv, og har sikkert utviklet gode resepter gjennom mange års prøving og feiling. De er ikke vant til å kjøpe glutenfri bakst, og derfor tenker vi at det vil ta litt tid før vi kommer opp i et virkelig stort salgsvolum.