Jan Tore Sanner la i dag frem ny struktur for yrkesfag. Ett av "vinnerfagene" er baker og konditor.

– En gledens dag for faget

Regjeringen la i dag frem sin nye struktur for yrkesfag og endringen kan være gull verdt for bransjen. Nå skal matfag splittes og et nytt Vg2 Baker og Konditor ser dagens lys fra 2020.

Publisert Sist oppdatert

Vi har lyttet rådene som har kommet fra bransjen.

Kunnskap- og integreringsminister Jan Tore Sanner la i dag frem endringene i yrkesfaglig utdanning som skal gjelde fra 2020.

Hovedbudskapet var at det skal vektlegges tidligere spesialisering og at flere programområder skal splittes på Vg2 for å gi elevene økt kunnskap og kompetanse før de skal ut i arbeidslivet.

Endelig egen Vg2 Baker og Konditor

Vårt eget programområde, Vg2 Matfag, splittes opp i Vg2 Baker og Konditor og Vg2 Industriell Matproduksjon.

– Dette er en stor og viktig dag for yrkesutdanningen i baker- og konditorfaget. Regjeringen har heldigvis hørt på en samlet bransje og sitt eget fagdirektorat. En gledens dag for faget, uttaler daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke til Bakeri.net.

Yrkesfag må løftes

Regjeringen vil med dette grepet bidra til å løfte yrkesfag, få flere elever til å fullføre og få flere ut i læreplass. Læreplanene skal også fornyes sammen med partene i arbeidslivet.

– Yrkesfag må løftes frem slik at flere blir fagarbeidere. Ifølge SSB vil vi mangle 90 000 fagarbeidere i 2035 og annenhver bedrift forteller at de mangler fagarbeidere og at de mister oppdrag på grunn av dette. Regjeringens mål er å skape dyktige og mange nok fagarbeidere. Vi må løfte yrkesfagene og vise hvilke muligheter som finnes, slik at flere velger yrkesfag, sa Sanner på en pressekonferanse på Kuben Yrkesarena i Oslo mandag formiddag.

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, er tydelig på at det må være en tett dialog mellom utdanning og arbeidslivet for å skape nok fagarbeidere inn i fremtiden.
Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, er tydelig på at det må være en tett dialog mellom utdanning og arbeidslivet for å skape nok fagarbeidere inn i fremtiden.

Har lyttet til bransjen

– Hvorfor har regjeringen valgt å splitte Vg2 Matfag og opprettet egen Vg2 Baker og Konditor?

– Vi har lyttet til rådene som har kommet fra bransjen. Det er viktig innenfor alle yrkesfag å ha en tett dialog mellom utdanning og arbeidslivet. Vi opplevde det som etterspurt at baker- og konditorfaget skulle få sin egen retning og vi håper at det blir en populær retning å velge, sier Sanner til Bakeri.net.

– Tror du at dette vil øke rekrutteringen til bransjen og antall læreplasser ute i bedriftene?

– Baker- og konditorfaget er et viktig fag. Det at man nå får mulighet til å fordype seg mer innen faget, gjør at mange bedrifter vil oppleve at elevene har mer fagkunnskap når de begynner i lære. Så mitt sterke håp er at dette både vil øke rekrutteringen og motivasjon til å fullføre utdanningen og at næringen blir enda flinkere til å legge til rette for lærlingplasser, sier Sanner.

 

Powered by Labrador CMS