Kunnskap- og integreringsminister Jan Tore Sanner la i dag frem endringene i yrkesfaglig utdanning som skal gjelde fra 2020.

Hovedbudskapet var at det skal vektlegges tidligere spesialisering og at flere programområder skal splittes på Vg2 for å gi elevene økt kunnskap og kompetanse før de skal ut i arbeidslivet.

Endelig egen Vg2 Baker og Konditor

Vårt eget programområde, Vg2 Matfag, splittes opp i Vg2 Baker og Konditor og Vg2 Industriell Matproduksjon.

– Dette er en stor og viktig dag for yrkesutdanningen i baker- og konditorfaget. Regjeringen har heldigvis hørt på en samlet bransje og sitt eget fagdirektorat. En gledens dag for faget, uttaler daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke til Bakeri.net.

Yrkesfag må løftes

Regjeringen vil med dette grepet bidra til å løfte yrkesfag, få flere elever til å fullføre og få flere ut i læreplass. Læreplanene skal også fornyes sammen med partene i arbeidslivet.

– Yrkesfag må løftes frem slik at flere blir fagarbeidere. Ifølge SSB vil vi mangle 90 000 fagarbeidere i 2035 og annenhver bedrift forteller at de mangler fagarbeidere og at de mister oppdrag på grunn av dette. Regjeringens mål er å skape dyktige og mange nok fagarbeidere. Vi må løfte yrkesfagene og vise hvilke muligheter som finnes, slik at flere velger yrkesfag, sa Sanner på en pressekonferanse på Kuben Yrkesarena i Oslo mandag formiddag.

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, er tydelig på at det må være en tett dialog mellom utdanning og arbeidslivet for å skape nok fagarbeidere inn i fremtiden.

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, er tydelig på at det må være en tett dialog mellom utdanning og arbeidslivet for å skape nok fagarbeidere inn i fremtiden.

FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen / Vest Vind Media

Har lyttet til bransjen

– Hvorfor har regjeringen valgt å splitte Vg2 Matfag og opprettet egen Vg2 Baker og Konditor?

– Vi har lyttet til rådene som har kommet fra bransjen. Det er viktig innenfor alle yrkesfag å ha en tett dialog mellom utdanning og arbeidslivet. Vi opplevde det som etterspurt at baker- og konditorfaget skulle få sin egen retning og vi håper at det blir en populær retning å velge, sier Sanner til Bakeri.net.

– Tror du at dette vil øke rekrutteringen til bransjen og antall læreplasser ute i bedriftene?

– Baker- og konditorfaget er et viktig fag. Det at man nå får mulighet til å fordype seg mer innen faget, gjør at mange bedrifter vil oppleve at elevene har mer fagkunnskap når de begynner i lære. Så mitt sterke håp er at dette både vil øke rekrutteringen og motivasjon til å fullføre utdanningen og at næringen blir enda flinkere til å legge til rette for lærlingplasser, sier Sanner.