Gir bort brød

Bakerier gir bort overskuddsproduksjonen til de som trenger det.

Publisert Sist oppdatert

Bra for krisesenteret og bra for oss. Vi kaster ingenting og kan hjelpe andre samtidig.

Rett inn i det nye året publiserte Østlandets-Posten et brev fra Frelsesarmeen i Larvik.  I brevet takker armeen alle som sponser og bidrar til at de kunne dele ut mat til de som ikke har nok. Det takkes flere bedrifter i Larviksområdet, deriblant Bakehuset i Larvik.

– Uten dere (alle som sponser) ville vi ikke klart å gjøre denne jobben. Uten mat, ingen matutdeling, står det å lese i brevet.

 

Meningsfylt bidrag

Bakers støtter flere prosjekter både lokalt og sentralt.

– Når det kommer til sponsing støtter Bakers fra sentralt hold opp om store prosjekter i det langsiktige løp. Et eksempel er prosjektet til Kirkens Bymisjon hvor vi bidrar med brød til fattige mennesker som kommer tilreisende til Norge i disse dager, parallelt støtter vi Leger Uten Grenser hvor vi har bidratt sammen med Norgesgruppen.

Vi er også ambassadør i Skolematens Venner, som arbeider for et lovpålagt, gratis, og ernæringsmessig forsvarlig daglig måltid i skolen. Grovt brød er en naturlig del av et sunt kosthold, og vi ønsker å bidra til at flere får i seg anbefalt daglig mengde fiber, sier kommunikasjonsrådgiver i Bakehuset Janna Ringnes Nordgård.

– Når det gjelder lokale tiltak er også dette en viktig arena for oss, i forhold til å gi noe tilbake til nærmiljøet og engasjere seg lokalt. Samarbeidet med Frelsesarmeen i Larvik er et eksempel på dette. Det er meningsfylt når overskuddsbrødet kan nyttes positive formål og komme lokalmiljøet til gode på denne måten – og veldig hyggelig å bli satt pris på gjennom et takkebrev, sier Ringnes Nordgård.

Les om matprosjektet til Kirkens Bymisjon her

 

170 000 brød kastes hver dag

Ifølge kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett kastes det 170.000 brød av forbrukerne i Norge hver dag, og det kastes også brød i industri og handel.

– Alle ledd bør prøve å forhindre at brød- og bakervarer kastes, og det er så klart bedre at produktene går til noen som trenger dem istedenfor i søppelbøtta. Forbrukeren har også begynt å bli mer opptatt av at aktørene i bransjen driver mer bærekraftig og bakere som Kjersti With i Tønsberg er et godt eksempel på nettopp en slik aktør, sier Schrøder.

 

With gir bort

Hos With Bakeri i Tønsberg gis dagens overskuddsproduksjon bort.

– Vi har gitt bort resten av produktene våre ved dagens slutt helt siden vi startet bakeriet. Den første tiden til Kirkens Bymisjon,  i dag er det krisesenteret i Vestfold som får overskuddsproduksjonen fra With Bakeri. Der bor det  i gjennomsnitt 30 personer hver natt som er glad for å få disse bakervarene, sier Kjersi With.

Ordningen i With Bakeri fungerer slik at utsalg en, som stenger først, kjører varer som er igjen til utsalg to, som stenger klokken fem. Så kjøres alt til utsalg tre. Her selges alle bakervarer til halv pris fram til klokken sju. Det som er igjen etter klokken sju, hentes av krisesenteret.

– Bra for krisesenteret og bra for oss. Vi kaster ingenting og kan hjelpe andre samtidig, sier Kjersti With.

Powered by Labrador CMS