Eksplosiv, sier Josefine Andrén når hun skal beskrive hvordan interessen for veganske raw food-kaker er for tiden. Sammen med Jenni Mylly driver hun Funky Fresh Foods i Oslo. Konseptet er ubehandlet, ren, økologisk og plantebasert mat som selges både i kafeer, på nett og gjennom catering. Kakene utgjør cirka en tredjedel av det totale salget til Funky Fresh Foods.

Næringsrike kaker

— Vi lager kaker basert på nøtter, frø, frukt og bær som inneholder mye sunne næringsstoffer. Kakene våre inneholder ikke raffinert hvitt sukker, gluten, laktose eller konserveringsmidler. De blir heller ikke varmebehandlet over 42 grader. Dette for å bevare så mye som mulig av de sunne næringsstoffene, forklarer Andrén.

— Hører Funky Fresh Foods virksomhet hjemme i baker- og konditorbransjen, tenker du?

— Ja, definitivt! Vi får samme typer bestillinger som vanlige konditorier. For eksempel leverer vi kaker til bryllup og navnefester. Vi er også veldig store på catering til konferanser.

Noen av de vanligste ingrediensene i raw food-kaker er dadler, nøtter, kokos og rå kakao.

Noen av de vanligste ingrediensene i raw food-kaker er dadler, nøtter, kokos og rå kakao.

Foto: Line Dammen

Fokus på bærekraft

Andrén forklarer at flere og flere bedrifter går bort fra å servere sukkerholdige kaker og snacks på møter og konferanser.

— I stedet for å sette frem en stor bløtkake, ønsker man å servere noe sunnere og freshere. Da passer våre kaker midt i blinken. Men dette handler for all del ikke bare om sunnhet. For mange handler det også om ulike typer allergier, og selv har vi mye fokus på bærekraft. Den maten vi serverer skal ikke bare være sunn for kroppen, men også for kloden, understreker hun.

Tirill Refsum startet Oslo Raw i 2016. Nå har bedriften over 25 ansatte.

Tirill Refsum startet Oslo Raw i 2016. Nå har bedriften over 25 ansatte.

Foto: Line Dammen

Gasellebedrift

I 2016 fikk Funky Fresh Foods en stor konkurrent i Oslo da spisestedet Oslo Raw åpnet på Adamstuen.

— Men det har bare vært positivt for oss. Det har nemlig ført til at raw food har fått mer oppmerksomhet og blitt mer kjent, noe som igjen har ført til at interessen i markedet bare har økt enda mer…

Noe som igjen har ført til sterk omsetningsvekst for Funky Fresh Foods. I fjor var bedriften en av gasellene i Dagens Næringslivs årlige kåring av Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrifter.

Også konkurrenten Oslo Raw har vokst i rekordfart siden oppstarten i 2016.

— Det har gått veldig fort, over all forventning. I løpet av bare to år har vi gått fra å være en privat hobby til å bli en stor bedrift med over 25 ansatte, forteller gründer Tiril Refsum, som legger til at veksten fortsetter

— Fremover skal vi fortsette å utvide med både nye utsalgssteder og nye produkter. Jeg skal også gi ut en ny kokebok.

Sunt nok til frokost

Fordi kakene til Refsum ofte inneholder det samme som for eksempel grøt eller smoothie, mener hun de er så sunne at de fint kan spises til frokost.

— Kakene består av grønnsaker, frukt, bær, frø, nøtter og oljer. De er fulle av mineraler, vitaminer, enzymer, proteiner og sunt fett, men inneholder ikke noe gluten, raffinert sukker eller animalske produkter som melk og egg, forklarer hun.

— Tror du det er en idé for tradisjonelle konditorier og bakerier å tilby slike kaker?

— Fordi alle er så forskjellige, tror jeg det generelt er bra med et stort utvalg av ulike kaker. Selv liker jeg alle typer kaker, og spiser litt av hvert. Noen tåler kaker som er plantebaserte og glutenfrie best. Det er fint om alle kan kose seg uten dårlig samvittighet.

— Har du noen gode tips til konditorer som vil prøve å lage litt sunnere kaker?

— Jeg bytter gjerne ut hvetemelet med mandelmel, bokhvetemel, rismel, kokosmel og quinoamel. På samme måte bruker jeg heller honning, lønnesirup, stevia, vanilje, yacon-sirup og bjørkesøt i stedet for vanlig hvitt sukker. Et annet godt tips er å bruke noen av ingrediensene rå, som for eksempel kakao. Rå kakao har veldige høye antioksidantverdier og er full av mineraler.