Fra topprestaurant i England til norsk sjokoladesatsing

Åsta Tufto har en lang merittliste og har jobbet som konditor på en av verdens kjente restauranter. Nå har hun startet eget konditori sammen med søsteren Solveig.

Publisert

Det er utrolig givende og motiverende å se responsen fra folk.

Etter flere år utenlands, og sist som konditor i en av verdens meste kjente restauranter, The Fat Duck, har nå Åsta Tufto startet opp for seg selv.

Hun og søsteren Solveig åpnet konditori på Lysaker utenfor Oslo høsten 2020, og oppstarten gikk veldig fint, med et bra trykk inn mot julen, forteller Tufto.

– Nå forbereder vi oss på høytid nummer to, med påsken rett rundt hjørnet. Det er utrolig givende og motiverende å se responsen fra folk, og håndlaget sjokolade er virkelig ettertraktet, forteller Åsta Tufto.

Konditor Åsta Tufto har startet konditori sammen med søsteren Solveig.
Konditor Åsta Tufto har startet konditori sammen med søsteren Solveig.

Solid erfaring

Åsta Tufto er utdannet konditor fra Danmark, med læretiden fra William Curley i London. Deretter dro hun til Frankrike og Château du Bois-Guy, og videre til Bojesen i København.

I København var hun en del av Tor Stubbes team under World Chocolate Masters i Paris i 2018.

– Det var en helt unik opplevelse, hvor vi arbeidet med sjokolade som grunnelement ved å lage skulpturer, konfekt, kaker og iskrem. Sjokolade er en veldig allsidig råvare. Den kan skape helt unike smaksopplevelser både alene og sammen med andre råvarer, forteller Åsta.

The Fat Duck

Tufto landet høsten 2019 jobb som konditor på The Fat Duck, verdenskjent restaurant med tre Michelinstjerner.

– Det var utrolig hektisk og intenst, som jo er forventet, ettersom det er en av verdens beste restauranter. Dette var også et helt bevisst valg fra min side, jeg ønsket å tilegne meg kunnskapen kokkene her har. Erfaringen herfra ga meg den ekstra selvtilliten og motiverte meg til å starte opp mitt eget sted, sier Tufto.

Åsta Tufto har erfaring som konditor fra The Fat Duck, en svært kjent restaurant. Nå skal hun satse på sjokolade hjemme i Norge.
Åsta Tufto har erfaring som konditor fra The Fat Duck, en svært kjent restaurant. Nå skal hun satse på sjokolade hjemme i Norge.

Viktig å leke

Nå er det kreasjon av sjokolade i eget konditori Åsta ønsker å vie tiden sin til. Sammen med søsteren Solveig ønsker hun å lage konfekt og kaker som både smaker og ser topp ut.

– Vi leker oss med teksturer, smaker, form og farger. Det er veldig gøy å leke mens vi arbeider med mat, slik at utrykket på det vi lager er gøyalt og tiltrekkende. Smaken er selvfølgelig i høysetet, forteller Tufto.

Du finner en større reportasje om TUFTO kaker og sjokolade i aprilutgaven av Baker og Konditor som kommer 16. april.

 

Powered by Labrador CMS