Et åpent lokale, med god belysning og fristende vareeksponering gjør forbipasserende interesserte og frister de til å gå inn. Et godt førsteinntrykk kan gi mange ekstra kunder hver eneste dag.

Førsteinntrykket – butikkens ansikt utad

Du har 2-3 sekunder på deg til å skape et førsteinntrykk, og dersom du er bevisst og systematisk kan du gjennom førsteinntrykket påvirke flere til å gå inn i butikken hver eneste dag. Slik lykkes du!

Publisert

Sørg for at dine mest attraktive varer vises utenfra.

Å jobbe med salg i butikk er ikke noe quick fiks, det handler om å jobbe systematisk og bevisst hver eneste dag for å påvirke hver eneste kunde. Kunden lar seg påvirke, og påvirkningen skjer gjennom tusen detaljer. Dersom vi jobber aktivt hver eneste dag med alle disse detaljene, kan vi klare å friste flere kunder inn, vi kan få flere til å kjøpe, vi kan øke gjennomsnittskjøpet og vi kan få flere til å komme tilbake.

De aller fleste bakerbutikker ligger slik til at det hver eneste dag passerer hundrevis, i mange tilfeller tusenvis, av potensielle kunder få meter unna. Førsteinntrykket er helt avgjørende for hvor mange som velger å gå inn, istedenfor å gå forbi.

Det er tre ting du må klare å oppnå:

 • Skape oppmerksomhet – få kunden til å stoppe opp
 • Skape interesse – få kunden til å skjønne at dette kan være noe for han/henne
 • Friste kunden inn

Butikken må vise seg fra sin beste side og vise frem sine beste produkter på en fristende måte. For å ha mulighet til å få til dette må du selv gå kundestien og se butikken fra kundens ståsted. Still deg selv følgende spørsmål:

 • Hva er det mest synlige punktet i butikken sett utenfra?
 • Har vi de mest attraktive varene plassert på det mest synlige punktet?
 • Er belysningen slik at den trekker oppmerksomheten mot de beste varene?
 • Er planløsningen slik at det er lett for kunden å gå inn?
 • Hvordan utnytter vi plakatbukken til å skape oppmerksomhet og interesse?

Med en gjennomsnittsomsetning per kunde på kr. 120 vil en ekstra kunde per dag bety en økt omsetning på kr. 36 000 i året, så er det bare å begynne å regne på hva det betyr om du klarer å friste tre eller fem ekstra inn hver dag.

En lukket dør overlesset med ymse plakater og et mørkt lokale innenfor innbyr ikke til å gå inn. Her er det kun de som har planlagt et besøk som vil gå inn.
En lukket dør overlesset med ymse plakater og et mørkt lokale innenfor innbyr ikke til å gå inn. Her er det kun de som har planlagt et besøk som vil gå inn.

Tronds tips

 • Dersom du ligger ut mot gate; gjør alt du kan for å vise at du har åpent. Åpen dør og rød løper er enkle virkemidler
 • Sørg for at dine mest attraktive varer vises utenfra
 • Gjør lokalet åpent, slik at kundene trekkes innover
 • Bruk plakatbukken bevisst for å skape oppmerksomhet og friste kunden inn
 • Bruk belysning til å skape økt oppmerksomhet på de beste varen

Din Baker-Tronds salgsskole på Bakeri.net

Mange av detaljene og virkemidlene innenfor salg er banale og opplagte, det er ting som vi ser på som en selvfølge. Andre detaljer er mange ikke bevisste på hvor mye de betyr. Alle detaljer i butikken er med å påvirke, negativt eller positivt. Å jobbe aktivt og systematisk med å skape en mer selgende butikk, handler om å unngå negativ påvirkning og optimalisere den positive påvirkningen.

I denne artikkelserien skal vi se på noen av de detaljene som er med å avgjøre om din butikk går i pluss eller minus.

Powered by Labrador CMS