– Hvis noen spør hva jeg ville valgt hvis jeg var 16 år igjen, er jeg ikke i tvil. Jeg ville valgt den samme yrkesveien igjen, sier Torbjørn Håland, baker med 40 års erfaring.

En gledelig utvikling

Etter 40 år i bakerbransjen ser bakerisjefen en tydelig utvikling i kundenes kvalitetsforventninger.

Publisert Sist oppdatert

Da jeg var 16 startet jeg som lærling, og har vært i bransjen siden.

Torbjørn Håland er bakerisjef hos Baker Jørgensen i Arendal. Han startet som lærling i 1980 og har på nært hold sett hvordan bransjen har utviklet seg de siste 40 år, og han mener det er i riktig retning.

– Vi fagfolk liker å lage bakervarer av høy kvalitet, og da er det bra at det er retningen bransjen også tar. Folk etterspør både brød, småbakst og kaker av høyere kvalitet nå, enn for bare få år siden. Det er en gledelig utvikling, sier bakerisjef Håland til Bakeri.net.

Fikk jobb hos naboen

Håland ble bitt av bakebasillen da han var 14 år gammel. En nabo av Håland startet bakeri i Fevik da han gikk i 8. klasse, og han hadde arbeidsuka sin der.

– Så fikk jeg sommerjobb og ble mer interessert. Da jeg var 16 startet jeg som lærling, og har vært i bransjen siden. Mine første år som fagmann var veldig bra, vi måtte lære alt som var, siden dette var et lite bakeri. Masse nyttig lærdom fikk jeg med meg disse første årene. I 1986 ville jeg videre.

Håland dro ikke all verdens langt etter neste jobb, han søkte jobb i Baker Jørgensen, bare noen kilometer lengre nord i Arendal, fikk jobben, og har vært der siden.

– Hvis noen spør hva jeg ville valgt hvis jeg var 16 år igjen, er jeg ikke i tvil. Jeg ville valgt den samme yrkesveien igjen. Jeg har alltid synes jeg har en spennende og interessant jobb, og jeg har alltid hatt det fint på jobben. I Baker Jørgensen har vi også et flott arbeidsmiljø, noe som gjør at dagen blir finere. Vi har god takhøyde, masse humør, samtidig som alle tar jobben på alvor, når det kreves. Et godt yrke er det. Så synes jeg at arbeidstiden min fra 06-14 er helt topp. Finnes det noe bedre enn å slutte på jobb klokken 14, spør bakerveteranen, som i en alder av 57 år har mange år igjen i yrket.

– Hadde jeg bare måtte jobbe natt, så hadde det vært tyngre. Men det slipper jeg og det er supert.

 Økt håndverksfokus

 – Hva synes du har endret seg mest i bransjen siden du startet for 40 år siden?

– Mange ting er endret, men hovedsakelig så er det at bakerier som vårt har gått mer i håndverksretningen. Da jeg startet var det høy fart og mye maskiner, mens det i senere tid er mer fokus på håndoppslag, løsere deiger, lange liggetider og surdeig, samt generelt mer fokus på kvalitet og råvarebruk. Det er en veldig fin utvikling, synes jeg.

 – Hva med utstyr da?

– Jeg husker i 1980, da kastet alle bakerier ut hertovnene sine, de var gammeldags. Nå er dette snudd igjen og bakeriene henter inn hertovner igjen, de gir en høy produktkvalitet tilpasset de produktene vi lager i dag.

Perfekte lag

– Hva liker du best å jobbe med?

– Wienerbrød er lidenskapen. Som fagmann er det en glede å se et perfekt wienerbrød, når alle lagene er ligger pent er det en fin dag på jobb. Så er jeg glad i å lage napoleonskaker og ikke minst er jeg glad i å lage julemarsipan. Vi legger æren vår i julemarsipanen. Den lages på spanske mandler som er dyrere enn amerikanske, men som gir en bedre smak på marsipanen, synes vi. Julemarsipanen er populært også, og det er alltid noen utflyttede Arendalitter som skal ha julemarsipan tilsendt. I år sender vi for eksempel marsipan til Hammerfest og til New York.

Håland brenner ikke bare for produktkvalitet, men han jobber også for å rekruttere ungdom til faget.

– Jeg har sittet i baker- og konditor-nemnda i flere år og er generelt opptatt av rekruttering. Jeg drar også rundt på skoler og snakker om faget til ungdom. Det er givende, og vi har alltid lærlinger i Baker Jørgensen. Det er utrolig viktig å gi rom for ungdommen i bransjen, de er jo fremtiden.

Lys fremtid

– Hva tenker du om fremtiden for norsk baker- og konditorbransje?

– Jeg tror at bransjen vil se positiv ut fremover, folk blir nok ikke lei bakervarer med det første. Men vi kommer nok til å se en enda større utvikling når det gjelder produktkvalitet. Kundene vil stille enda høyere kvalitetskrav til både ferdige produkter og råvarer. Det vil bli umulig for en seriøs aktør å slurve med dette, den tiden er forbi. Det vil nok bli et stort fokus på tradisjonelle produkter, men de må som sagt være veldig bra. Bakerier må kunne levere på topp, ellers velger kundene oss bort.

– Det høres ikke som du skal bli pensjonist med det første?

– Nei, jeg er da bare 57 år. Jeg vil fortsette med dette så lenge jeg kan, og helsa holder. Jeg gleder meg til hver dag, jeg, avslutter Torbjørn Håland.

Powered by Labrador CMS