Elin Vatnar Nilsen har gitt ut tre bøker, hvorav en om søt bakst.
Elin Vatnar Nilsen har gitt ut tre bøker, hvorav en om søt bakst.

Elin gir ut ny bok

Konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen er snart klar med ny bok. Hennes tredje bok heter «Søt bakst» og har 60 oppskrifter i tillegg til et eget kapittel om tangzhong.

Publisert Sist oppdatert

Jeg skulle gjerne fortalt at du trenger to dager på å bake de beste bollene, men det et sjanseløst budskap til folk flest.

Elin Vatnar Nilsen har nå skrevet tre bøker. Den første kom ut i 2017 het «Alle kan bake» og er solgt i 9000 eksemplarer. Bok nummer to kom ut i 2018 og het «Desserter». Denne er så langt solgt i 7500 eksemplarer. Og i begynnelsen av september kommer den tredje ut med tittelen «Søt bakst». De to første bøkene er utgitt på Cappelen Damm, men den siste boka er utgitt på Egmont.

Nytt forlag

Vatnar Nilsen er storfornøyd med nytt forlag.
– Det å skrive bøker er vanligvis en ganske ensom jobb, men jeg har aldri fått så god hjelp som jeg har fått av Egmont i min siste bokproduksjon. Boka kommer i salg i starten på september. Nå er jeg veldig spent på hvordan det går med forhåndssalget og responsen boka får i markedet.

Én grunnoppskrift til alt

– Nå lanserer du som konditor bok om søtbakst?
– Ja, det er ikke en konditors fagfelt, sier Elin med et smil og fortsetter: Her har jeg tatt kunnskapen jeg har lært på kjøkkenet og prøvd å omsette det til hva man har av utstyr og kjøkkenmaskiner hjemme. I tillegg har jeg tatt med et eget kapittel om tangzhong. Så langt jeg vet er jeg den første til å bake med det i gjærbakst på kjøkkenet.

Vatnar Nilsen har gjennom mange år jobbet for å gjøre det enkelt å forstå uten forkunnskaper. Den nye boken er skapt i samme ånd ved at alle bokens 60 oppskrifter er basert på en og samme grunnoppskrift.

Forenkler og lærer bort det grunnleggende

– Jeg har tråkket inn på kjøkkenet. Det er en overgang når du er vant til å jobbe på et konditori. Det er stor forskjell på å bake på industrivis og kjøkkenvis. Min misjon er å lære folk det grunnleggende og det viktigste.

– Hvis du som fagmenneske bruker fagspråk, så når det ikke inn. Jeg skulle gjerne fortalt at du trenger to dager på å bake de beste bollene, men det et sjanseløst budskap til folk flest. Derfor har jeg prøvd å tenke på hvordan jeg kan bidra til at folk lykkes med bakingen hjemme. Det gjør at jeg toner det veldig ned og gjør det enkelt for folk å lykkes. Etter at jeg begynte å filme bakingen min, så skjedde det noe. Da kunne folk se og følge med på hvordan jeg gjør ting.

– Jeg får gode tilbakemeldinger på at jeg forklarer det enkelt og forståelig. Det har imidlertid tatt noen år å få til. Det aller viktigste i et blogginnlegg er fremgangsmåten. Da bruker jeg et språk som er et bloggspråk. Det betyr i all hovedsak at jeg skriver slik jeg snakker. Det dreier seg om å ufarliggjøre det og rett på sak.

Eksempler fra Elin Vatnar Nilsens nye boks «Sæt bakst».
Eksempler fra Elin Vatnar Nilsens nye boks «Sæt bakst».

Lærte av spørsmål fra lesere

For 20 år siden var jeg alene på nett med kaker. Da hadde jeg en knapp på nettsiden krem.no som het «eksperthjelp». Der kunne leserne sende inn spørsmål om det de lurte på. I løpet av noen år svarte jeg på et sted mellom 1500 og 2000 spørsmål. Det ga meg en aha-opplevelse. Jeg skjønte plutselig hva de slet med og hvordan jeg kunne svare slik at de forstod. Som faglærte mennesker tror vi ofte at folk skjønner mye mer enn de faktisk gjør. Det jeg formidler er helt nytt for mange hele tiden. Det setter store krav til hvordan jeg presenterer oppskrifter.

Faguniform er handikap

– I bloggverdenen så stiller jeg faktisk med et handikap ved at jeg er utdannet konditor. De fleste andre i bloggverdenen er ikke fagutdannet, men kan selvsagt være veldig flinke for det. Alle tror alt er så vanskelig når de skjønner at jeg er konditor. Derfor har jeg tatt av meg konditoruniformen og opptrer nå i vanlige klær. Jeg bruker nå konditoruniformen kun når jeg opptrer i mediesammenheng.

Hvis du setter på deg konditoruniformen og forteller at du er Norgesmester, så blir de fascinert, men du støter folk flest fra deg.

Drømmer om eget TV-program

– Hva med fremtiden, Elin? Hva tenker du fremover?
– Jeg lurer faktisk på det selv også. Jeg merker jo at det med blogg ikke er like attraktivt lenger. Folk forsvinner over på andre plattformer. Det betyr at jeg må flytte etter. Jeg bruke allerede i dag mer tid på Instagram enn på blogg.

– Jeg ser også at hvis jeg skal overleve i dette, må jeg markedsføre fjeset mitt og meg selv enda sterkere. Fremover vil det dreie seg om å tenke mer på merkevarebygging på min person. Man kan like det eller ikke, men det er bare slik det er. Hvis ikke du viser fjeset ditt i dag, så er det ingen som vet hvem du er. Jeg merker allerede effekten av det etter at jeg har begynt å bruke video i kommunikasjonen med mine følgere.

– Og den optimale drømmen?
– Drømmen er å få et eget TV-program.

Powered by Labrador CMS