Det er kun Fredrik Lønne på jobb i Harmoni om dagen, og arbeidspresset er stort. Men han solgte ut alt som ble produsert i forrige uke.

Driver bakeriet helt alene

I Porsgrunn driver Fredrik Lønne Harmoni Håndverksbakeri helt alene om dagen.

Publisert

Jeg tenker at nå får vi bare bite tennene sammen.

Lønnes bakeri, Harmoni Håndverksbakeri, får også merke konsekvensene av koronatiltakene. I utgangspunktet er det Fredrik og kona Stefi Haldorsen som driver bakeriet og kafeen i Porsgrunn (Nikolai Meling har sluttet). Men når skoler og barnehager ble stengt som et ledd i bekjempelsen av viruset, må Stefi være hjemme med datteren deres og Fredrik må dermed ta hele driften alene.

Stengte kafedrift

– Det var umulig å få til at alle gjester skulle sitte i god avstand inne i kafeen, derfor fant vi raskt ut at vi måtte stenge den. Så jeg står nå alene i bakeriet og produserer varer og selger over disk. Så langt selger jeg omtrent like mye brød og bakervarer som på en vanlig dag. Men vi har selvfølgelig ikke omsetningen fra kafeen. Vi holder nå åpnet tre dager i uka, mer går ikke, forteller Fredrik Lønne til Bakeri.net.

Usikkerheten for mindre bakeri- og konditorbedrifter er stor, og Fredrik vet ikke hvordan driften vil påvirkes i dagene eller ukene som kommer.

– Jeg har per i dag cirka like mye kunder som kjøper brød over disk som en vanlig dag, men jeg aner jo ikke hvordan neste uke blir. Plutselig kommer det restriksjoner på å bevege seg ute og da får vi problemer. Men ikke umiddelbart, vi skal klare oss en stund, sier Lønne.

Kundene setter pris på at Fredrik holder bakeriet åpent i en vanskelig periode.
Kundene setter pris på at Fredrik holder bakeriet åpent i en vanskelig periode.

Kundene takker

Porsgrunnsfolket som er innom Harmoni i disse dager, takker Fredrik for at han holder åpent og setter pris på at de fremdeles kan få kjøpe håndverksbrød.

– Nå har vi jo vært en uke i denne «tilstanden». Og vi ser at vi er en butikk som er blitt veldig attraktiv. Vi selger ut og må øke produksjonen neste uke. Vi har også sett helt nye kunder komme til. Folk er veldig opptatt av å støtte lokalt her, de vil ha brød og setter veldig pris på at vi fortsetter.

– Men alt er likevel totalt uoversiktlig i tiden framover, og jeg aner ikke hvordan ting ser ut om en uke eller to. Men jeg må vurdere alternative distribusjonsmetoder hvis folk holder seg mer hjemme. Men jeg har ikke hatt tid til å tenke på detaljene ennå. Kanskje bestilling på Facebook og hjemkjøring. Jeg må vurdere mulighetene hvis det skulle bli en realitet.

Biter tenna sammen

Lønne er klar på at situasjonen krever mye og tror ikke alt vil snu med det første.

– Det er jo umulig å spå hvor lenge dette vil vare. Jeg tenker at nå får vi bare bite tennene sammen, godta situasjonen slik den er og prøve å finne løsninger som gjør at Harmoni fremdeles er her når hverdagen er tilbake. Vi har ingen ambisjoner om å tjene penger nå, vi håper bare å ha nok til å betale løpende utgifter, sier bakeren i Porsgrunn.

 

Powered by Labrador CMS