Cathrine Olsen og Caroline Åsen trener mot en konkurranse som nå er blitt utsatt for tredje gang.
Cathrine Olsen og Caroline Åsen trener mot en konkurranse som nå er blitt utsatt for tredje gang.

Dette norske melet blir med i kofferten til Taiwan

Caroline Åsen og Cathrine Olsen er i hardtrening til VM for unge bakere i Taipei i mars. Når de reiser har de med seg en norsk meltype i kofferten som skal være det norske lagets X-faktor.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en mulighet som bare dukker opp en gang i livet og vi tar oppgaven på høyeste alvor.

Flere av produktene det norske teamet skal lage i konkurransen er ferdig pønsket ut, prøvebakt og smakt opptil flere ganger allerede. Det norske teamet har siden november hatt flere fulle gjennomkjøringer av programmet til VM, da ble det klart at Norge skulle delta.

Satser på det norske

I internasjonale konkurranser har BKL tidligere høstet lovord på smaker. Dette tar laget med seg til Taipei, og de har satset på produkter med markante og et «norsk» smaksbilde.

Blant annet har laget kommet frem til et produkt smaksatt med aquavit. Norskere blir det vel knapt, men det gjenstår å se om de internasjonale dommerne liker kombinasjonene.

– Vi har landet mange spennende smaker både på brødproduktene og på søtbakst, men vi vil ikke si så mye om dette ennå. Litt spenning får det være frem mot VM, og kanskje kan vi overraske med originale og godt sammensatte smaker. Vi tror det, forteller Kjetil Dale Aas, til daglig hovedtrener for BKL, men som blir å finne som lagtrener i VM for unge bakere. Vanligvis er det Remy Corbet som er lagtrener for bakerne, men han er dommer i samme konkurranse og Dale Aas stepper dermed inn.

Tar med sammalt hvete

Så er det en X-faktor. På treninger brukes det jo mel som er tilgjengelig i Norge, mens det i konkurransen ikke vil være mulig å ta med eget mel. Alle lag må bruke samme type mel, som sannsynligvis er et franskt og ganske sterkt mel.

– Vi vet at det blir et spenningsmoment med melet, men vi er nå i prosessen med å skaffe noe mel, samme type som skal brukes i konkurransen, slik at vi får noen gjennomkjøringer før vi reiser. Melet som skal brukes i konkurranser er nok noe sterkere enn vi en vant til, men vi tror at dette likevel skal gå fint å tilpasse. Men vi har lov å ta med noen kilo med mel fra Norge, og vi har da valgt å ta med sammalt hvete, forteller Kjetil Dale Aas.

Massevis av treningstimer

Caroline og Cathrine og laget rundt dem, tar oppgaven på alvor. Dette betyr trening, trening og atter trening.

– Jeg jobber på natta og starter kl. 02. Det betyr at jeg drar på jobb og trener fra kl. 23 til jeg begynner jobben. Kl 10 drar jeg hjem og sover. Så har jeg et par timer fritid før jeg drar på trening på ny. I helgene er det samling og lange dager med trening. Slik er dagene i denne oppkjøringen, det er ikke tid til særlig annet enn jobb og trening, men det er verdt det, sier baker Caroline Åsen, som til daglig jobber i Renaa Sølvberget Xpress i Stavanger.

– Skal vi ha en mulighet til å ta hjem en kategoriseier i VM, så må vi legge ned veldig mye trening. Vi kommer til å møte tøff konkurranse i Taiwan så det er utrolig viktig å være godt forberedt og kunne produktene til fingerspissene, forteller baker og konditor Cathrine Olsen, til daglig ansatt i Idun Industri.

Håper på kategoriseier

Flere av de store bakenasjonene er med i konkurransen og det næres lite håp for å ta hjem seieren totalt. Til det er konkurransen for hard.

– Vi møter lag som trener hele tiden. Våre deltagere er tross alt på jobb hver dag, og må trene i fritiden. Men det er ikke dermed sagt at vi dra til Taiwan uten ambisjoner. Vi legger ned mye tid i denne konkurransen og vi både tror og håper på en kategoriseier. Men vi har som sagt sett litt av hva flere av de andre lagene får til på for eksempel showpiece, og vi tror nok ikke at vi kan klare å vinen den kategorien, sier Dale Aas.

–  Selv om det er lite annet enn trening og jobb i tiden frem mot konkurransen, så er det verdt det. Dette er en mulighet som bare dukker opp en gang i livet og vi tar oppgaven på høyeste alvor. Så fokus på treninger den nærmeste tiden vil bli å finpusse teknikker og detaljer slik at vi kan lage alle produkter perfekt i konkurransen. Til nå synes vi at for eksempel brød sitter bra både på utseende og smak, og samme med de kjevlede produktene. Men vi skal likevel bruke tiden fremover godt og trene masse, sier Cathrine.

Powered by Labrador CMS