Tilfeldig og sammenrasket eksponering frister ingen, og bidrar heller til å støte kunden vekk enn å friste til kjøp. Med en slik eksponering taper du salg hver eneste dag.

Dette frister ingen til å kjøpe

Vi tilbyr våre kunder de deiligste og beste produktene, men ofte er det en godt bevart hemmelighet fordi vi presenterer dem på en måte som ikke er spesielt fristende eller selgende.

Publisert Sist oppdatert

De beste produktene må få de beste salgsplassene.

God vareeksponering handler om å presentere våre produkter på en måte som frister, skaper salg og gjør det enkelt for kunden å velge. I vår bransje handler dette i stor grad om hvordan disken vår ser ut.

Når jeg holder salgskurs spør jeg alltid deltakerne om hvordan de tenker når de skal fylle opp disken. Svaret er svært ofte at de gjør de slik de alltid har gjort. Utgangspunktet for selgende eksponering må alltid være at de beste produktene skal ha den beste plassen, og størst plass. Bestselgerne innen den enkelte kategori må alltid få den beste plassen. Produkter vi allerede selger mye av er alltid de som er enklest å selge enda mer av!

På samme måte som jeg tidligere har skrevet om vareplassering/plassering av varegrupper er det derfor to ting vi må være bevisste på:

 • Hva er våre beste produkter innen den enkelte kategori/varegruppe?
 • Hva er de beste salgsplassene i disken?

Det er lett å undervurdere viktigheten av om et produkt plasseres på nederste hylle istedenfor på øverste, men i realiteten er dette ofte helt avgjørende for hvor mye vi selger. Alle ansatte må derfor være helt bevisste på hvilken av hyllene i disken som er best og dårligst, om plassen til høyre, i midten eller til venstre er best. Det finnes ingen generelle svar her, denne vurderingen må gjøres i hver enkelt butikk og for hver enkelt disk.

Du må også tenke disken som helhet, slik at totalinntrykket blir mest mulig delikat. Det betyr at du må ta hensyn til farger, størrelse og eventuell innpakning.

God vareeksponering frister og gir kunden vann i munnen. God vareeksponering der de beste produktene får den beste salgsplassen vil også vær med å øke salget betraktelig.
God vareeksponering frister og gir kunden vann i munnen. God vareeksponering der de beste produktene får den beste salgsplassen vil også vær med å øke salget betraktelig.

Tronds tips

 • Din Baker-Tronds salgsskole på Bakeri.net

  Mange av detaljene og virkemidlene innenfor salg er banale og opplagte, det er ting som vi ser på som en selvfølge. Andre detaljer er mange ikke bevisste på hvor mye de betyr. Alle detaljer i butikken er med å påvirke, negativt eller positivt. Å jobbe aktivt og systematisk med å skape en mer selgende butikk, handler om å unngå negativ påvirkning og optimalisere den positive påvirkningen.

  I denne artikkelserien skal vi se på noen av de detaljene som er med å avgjøre om din butikk går i pluss eller minus.

  De beste produktene må få de beste salgsplassene

 • God belysning er med å gjøre en hylle til en bedre salgsplass
 • Bestselgerne må få mer plass enn de dårlige selgerne
 • Tenk farger og størrelse når du komponerer disken
 • Eksponer gjerne vertikalt istedenfor horisontalt
Powered by Labrador CMS