Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana.
Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana.

Dette er Norges sunneste kake

Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom. Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – som smaker like godt og ser like gode ut?

Publisert Sist oppdatert

Rugbrødlagkake utmerket seg som en saftig og smakfull kake med en herlig kombinasjon av friske bær, silkemyk ostekrem og en grov kakebunn med akkurat passe tyggemotstand.

Sammen med Grete Roede og Mat på Bordet inviterte Opplysningskontoret for brød og korn hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.

Sunn, god – og miljøvennlig

Ina-Janine Johnsen fra matpaabordet.no, Jeanette Roede i Grete Roede og Torunn Nordbø fra brodogkorn.no har denne uken bakt og smakt seg gjennom finalekakene.

Juryens konklusjon ble at oppskriften til Wenche Eknes fra Fana fylte alle kravene til både smak, utseende og næringsinnhold.

– Rugbrødlagkake utmerket seg som en saftig og smakfull kake med en herlig kombinasjon av friske bær, silkemyk ostekrem og en grov kakebunn med akkurat passe tyggemotstand, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Bruk av grove rugbrødsmuler i bunnen gjør kaken litt sunnere og kan samtidig bidra til litt mindre matsvinn.

Kloke kakevalg

5 litt sunnere kakeoppskrifter til årets sommerfest:

 1. Rugbrødlagkake laget av Wenche Eknes fra Fana
 2. Grov gulrotkake laget av Marit Røvang fra Vestre Slidre
 3. Sunnere festkake laget av Marit Hegle fra Trondheim
 4. Sitron- og pasjonsmoussekake laget av Iren Arnevik fra Sandnes
 5. Sjokoladekake med søtpotetglasur laget av Ina-Janine Johnsen fra Mat på Bordet

Blant de innsendte bidragene til konkurransen var det stor variasjon i hva man ser for seg at er en sunnere festkake.

– Felles for alle innsendte bidrag er at de har mer grovt mel, mindre sukker, magrere meieriprodukter og mye bær uten å gå på bekostning av den gode smaken, forteller Torunn Nordbø.

Men det er vel så viktig hvor mye kake man spiser. Det er kanskje nok med ett mindre kakestykke enn to for å dekke søtsuget? Serverer du bær eller fruktsalat ved siden av kaken i stedet for iskrem eller pisket krem får du i deg viktige næringsstoffer samtidig som det smaker ekstra friskt og godt.

– Smak godt på hver bit og bruk også tid på å nyte den vakre kaken, oppfordrer Jeanette Roede, livsstilsekspert og konseptsjef i Grete Roede.

Slik gjør du kakeoppskriften litt sunnere

 • Bruk sammalt mel, gryn eller fullkorn av hvete, havre, bygg og rug eller brødsmuler av grovt brød i baksten – det kan gjøre kaken mer smakfull og bidra til litt mindre matsvinn
 • Reduser gjerne litt på sukkermengden – kanskje kaken smaker like bra med litt mindre søtt?
 • Erstatt sukker med naturlige søtningsmidler som banan eller tørket frukt
 • Bruk magrere meieriprodukter som yoghurt og kvarg i stedet for kremost eller fløte
 • Bruk myk bakemargarin i stedet for smør
 • Bruk mer friske bær og frukt både som fyll og pynt, det gjør kaken både friskere og drøyere
 • Lag litt mindre kaker eller porsjonskaker, så blir det mindre fristende rester
Powered by Labrador CMS