I år var det igjen på tide å pusse opp lokalene til Majas Bakeri i Larvik. Men i motsetning til forrige gang, som var for syv til åtte år siden, valgte daglig leder Pål Taklo denne gangen å investere i profesjonell hjelp. Designbyrået Nordic State fikk jobben med å fornye både bakeriutsalget og bakeriets merkevareprofil.

— Fordelen med å bruke profesjonelle designere er at resultatet blir mer helhetlig, mener Taklo.

Han beskriver jobben som er gjort som en «facelift». Ellen-Cathrine Østli og Guro Ringheim Bakke i Nordic State har fornyet alt fra den visuelle identiteten med logo, skilt og farger til interiøret med disk, møbler og skreddersydde brødhyller.

— Vi står bak hele det nye konseptet til Majas Bakeri. Målet var å skape en helhetlig opplevelse for kunden, samt å tydeliggjøre en merkevare med god kjennskap i lokalmiljøet. Majas Bakeri fremstår nå med en helhet, et nytt uttrykk som ivaretar og løfter frem det gode håndverket og kvaliteten, sier Østli.

Brødene har fått nye, skreddersydde hyller. Foto: Nordic State

Brødene har fått nye, skreddersydde hyller. Foto: Nordic State

 

Var upraktisk og slitt

Hun forklarer at den eksisterende løsningen i bakeriutsalget var lite funksjonell og tok mye plass.

— Den hadde kun kun én type møblering, som var firemannsbord. Det var upraktisk og lite lønnsomt når besøkende kom én eller to sammen. I tillegg var selve disken og møblementet slitt og utdatert, og belysningen var dårlig.

Den nye interiørløsningen er blitt mer fleksibel og funksjonell.

— Den tar hensyn til målgruppen og inneholder derfor ulike kundesoner. Majas Bakeri er langt fremme på produktutvikling, og dette gjenspeiler seg i det nye moderne uttrykket. De er opptatt av å levere godt håndverk og god kvalitet og dette kommer til syne i alle valg i interiøret. Selve interiøret er praktisk, lunt, hyggelig og imøtekommende.

Flere yngre gjester

Østli forteller at et annet viktig grep har vært å få inn mer lys i lokalet, slik at det nå fremstår som luftigere.

— Og så har vi valgt en møbleringsløsning som gir mer plass rundt disken. Stilen kan kanskje kalles skandinavisk, men vi har bevisst brukt farger som gir ro, varme og hygge. Vi har jobbet mye med detaljene i interiøret, men det viktigste er konseptet som helhet, sier hun.

Etter at hele «faceliften» var ferdig gjennomført i slutten av juni, har det strømmet på med positive tilbakemeldinger fra kundene, forteller daglig leder Pål Taklo.

— Særlig de yngre har satt pris på denne fornyingen, og jeg ser at vi nå har flere yngre gjester enn tidligere. Vi har også økt omsetningen med 15 prosent i juli og august. Noe av økningen kan nok skyldes det ekstra fine været i sommer, men jeg tror absolutt at «faceliften» har mye av æren, sier han.

Lokalet fremstår nå som lyst og luftig. Foto: Nordic State

Lokalet fremstår nå som lyst og luftig. Foto: Nordic State

 

Soner og funksjon

Ellen-Cathrine Østli i Nordic State kan forklare hvorfor interiøret har betydning for salget i en butikk:

— Hvis produktene og butikken ikke snakker det samme språket vil det gå utover troverdigheten. Du hadde blitt skeptisk hvis noen ville selge deg en iPhone fra et shabby lokale. Det samme gjelder bakerier. Lokalet, identiteten og kommunikasjonen kan enten forsterke eller forringe produktene som selges.

— Hva er generelt viktig å tenke på når man skal innrede et bakeri?

— Soner og funksjon er viktig. Løsningen må ivareta kunden, men den må også være en praktisk og funksjonell arbeidsplass. Soneinndelingen må være plasseffektiv og samtidig inviterende. Varene må ha gode produktdisplayer og belysningen er viktig. Men det viktigste å tenke på er helheten. Alt må henge sammen, fra identitet og kommunikasjon, til fargevalg og interiør til belysning og displays. Slik skaper man troverdighet og kundelojalitet, forklarer Østli, som legger til at potensialet for forbedringer på interiørsiden er stort i mange norske bakeriutsalg.

— Her er det mange som har mye å hente. Skal man klare å stå imot den harde konkurransen fra dagligvaremarkedet, er det avgjørende å løfte frem andre fortrinn, slik vi har gjort hos Majas Bakeri, sier hun.

— Vi har jobbet mye med detaljene, men helheten er det viktigste, sier Ellen-Cathrine Østli i Nordic State. Foto: Nordic State

— Vi har jobbet mye med detaljene, men helheten er det viktigste, sier Ellen-Cathrine Østli i Nordic State. Foto: Nordic State