Da Aanerud Bakeri fikk turbo

Aanerud Bakeri på Årnes er synonymt med håndverk og kvalitet. Men når det noen ganger går litt trått, er det godt å ha en turbo å koble inn.

Publisert Sist oppdatert

Vi er fremtidsoptimister som vil mye. Nå går vi inn i spennende tid med nytt konditori. Heidi Aasli.

På Aanerud Bakeri er man besatt av produktkvalitet. Egg skal knekkes og krem skal piskes. Ferdig eggmasse og kremblåser er forbudt. Det blir ikke det samme, sier eier Andreas Aanerud, fjerde generasjons konditor på Årnes.

Andreas overtok den snart 97 år gamle familiedrevne bedriften på Årnes i Akershus for tre år siden. Her holder han alle tradisjoner ved like, slik som oldefaren gjorde og alle etter han.

Men det er noen forskjeller på å drive bedrift i dag og for snart 100 år siden. Andreas jobber og jobber, tviholder på kvalitet i alle ledd, starter nye prosjekter, står opp tidlig, får vondt i ryggen og har liksom ikke hodet riktig over krembollen, for å bruke et faguttrykk.

Andreas har rett og slett for mye å gjøre og for lite tid. Midt oppe i det hele åpnet han opp et nytt bakeri og utsalg på Jessheim Storsenter, men starten blir ikke slik han ønsker.

Andreas Aanerud er eier av Aanerud Bakeri, her sammen med daglig leder Heidi Aasli.

Turbo

Så kommer han i kontakt med turbo-Heidi.

Turbo er bare et tullenavn, for Heidi heter Heidi Aasli og hun bor like i nærheten av Årnes. Hun har pendlet til Oslo i mange år som markedssjef i Nikita Hair, en landsdekkende frisørkjede med 130 salonger. Hun er en engasjert dame og vant til å stå på. Derav kallenavnet.

Heidi er trebarnsmor og lei av lange dager med pendling og ønsker seg en lokal jobb som er interessant og hvor hun får brukt kompetansen sin. Da hun får se butikken til Andreas på Jessheim, tenker hun at dette er noe for meg å rydde opp i.

– Butikken var så trist, den var ikke Aanerud verdig slik jeg husket det fra min barndom på Årnes. Uryddig og dårlig vareplassering, dårlig diskløsning og for lite varer, dessuten var det nesten ikke kunder der, forteller Heidi.

Hun tar kontakt med Andreas og sier hun gjerne vil bistå med sin kompetanse, som etter litt tvil, ansetter Heidi.

Min styrke etter mange år i detaljhandelen er å optimalisere butikk-konsepter.

Bra trekk

Aanerud Bakeri

Satser fremover

Aanerud Bakeri på Årnes i Akershus ble grunnlagt i 1920 av Andreas oldefar, han er nå fjerde generasjons konditor i familiebedriften. Andreas har også tre døtre som alle har vært involvert i driften i større eller mindre grad og hvis de ønsker, kan de bli femte generasjon. Virksomheten har bakeri og konditori, samt butikk på Årnes, og det planlegges i disse dager nytt konditori med ny, større butikk. Bakeriet med tilhørende butikk på Jessheim Storsenter heter To Bakere.

Aanerud er lærebedrift og har to konditorlærlinger og får inn en bakerlærling til høsten.

De bruker sosiale medier til markedsføring med konkurranser og lignende for å skape engasjement og lojalitet rundt bedriften.

Det er 27 ansatte på Årnes og 14 på Jessheim Storsenter. De var den første bedrift på Årnes som tok i bruk Too Good To Go.

– Det er det smarteste jeg har gjort på lang tid. Heidi er der hvor jeg ikke er i bedriften. Hun har tatt et vanvittig grep på alt jeg ikke så og som ikke funket. Hun har blant annet ansatt mange nye dyktige fagfolk både i produksjon og utsalg, som var en viktig faktor for å komme opp i fart, forteller Andreas.

Det første Heidi gjorde i Aanerud var å rydde opp i butikken på Jessheim Storsenter. Disken ble bygget om, mer varer og generell oppfriskning, pluss en haug med detaljer. Mye ble endret for lite penger.

– Min styrke etter mange år i detaljhandelen er å optimalisere butikk-konsepter. Jeg kan varehandel, vareplassering og kunder. Jeg ville ha inn litt følelser i butikken på Jessheim slik at det ble et godt sted å være. Varetrykk og variasjon i produktsortiment er viktig og jeg ville ha et sted hvor kunden kommer inn og tenker; her var det mye jeg vil ha, jeg må nok komme tilbake flere ganger for å få smakt alt.

Det må kunne sies at Heidi har lykkes med sine grep på Jessheim, omsetning er opp over 100 prosent på ett år.

 

Fra utsalget på Årnes. Aanerud Bakeri.

Rolige endringer på Årnes

– Etter jeg var fornøyd med utsalget på Jessheim, var det tid for å ta en titt på bakeri og utsalg her på Årnes. Dette er jo et tradisjonsrikt konditorutsalg som mange på Årnes har et dypt forhold til. Helt annerledes enn et kjøpesenter, så jeg måtte være forsiktig for å ikke endre for mye og dermed endre folks oppfatning av Aanerud, forteller Heidi.

Små endringer i utsalget gjøres, varer finner veien opp på disken, mer varer og variasjon i disken. En generell synliggjøring av alt det gode man kan få kjøpt. Vegger ble malt lyse og ny og riktig belysning henges over disken. En stoppeffekt er det Heidi er på jakt etter.

Og stoppeffekt er det. Disken bugner av fristelser.

– Hun har tatt mange gode og riktige grep. Vi har hatt en omsetningsøking på cirka en million siste år her på Årnes, forteller en fornøyd Andreas Aanerud.

Lill Anett Søgaard veier opp mel til dagens produksjon i bakeriet på Årnes.
Lill Anett Søgaard veier opp mel til dagens produksjon i bakeriet på Årnes.

Nå da?

– Er det noe igjen å gjøre for Heidi i Aanerud nå da?

– Hehe, jada. Heidi blir. Vi har masse planer fremover, blant annet skal det bygges nytt konditori, det er alt for trangt i dag. Mange kunder her på Årnes etterspør flere sitteplasser i butikken og det skal vi jobbe med i neste omgang, når det nye konditoriet er på plass, sier Andreas.

– Vi er fremtidsoptimister som vil mye. Nå går vi inn i en spennende tid med nytt konditori. Det er masse som skal gjøres og vi har veldig troen på konseptet vårt, sier Heidi.

– Vi trenger også en ny baker. Kan du skrive det? Vi vil ha inn en person som er god på surdeig og tradisjonelle bakervarer. Kanskje noen leser saken og tenker, det hadde vært et spennende sted å jobbe, sier Andreas.

Powered by Labrador CMS