Både Cathrine Olsen (Fardal Bakeri og Konditori) og konkurrenten, Caroline Hetland Åsen (W.B. Samson) får skryt for produktene og kreativiteten de utviste i konkurransen av dommertrioen.

Men det var Cathrine som dro det lengste strået.

– Begge deltagerne lå helt likt den første delen av konkurransen, men så bommet Caroline på den laminerte deigen og Cathrine dro ifra. Bra jobbet av begge to, men Cathrine var hakket bedre, sier dommer Amund Skrutvold.

Cathrine Olsen (t.h) vant NM ung baker mens Caroline Hetland Åsen (t.v) kom på andreplass.

Cathrine Olsen (t.h) vant NM ung baker mens Caroline Hetland Åsen (t.v) kom på andreplass.

Anders Tøsse, Vest Vind Media

Krevende

Det var en krevende oppgave som lå foran de unge bakerne, da de startet jobben onsdag morgen. To typer brød på fordeig – poolish eller surdeig, småbakst i flere varianter, klassisk baguette og fristil baguette, samt et wienerprodukt.

– Dette var en tøff jobb for to bakere som er unge og relativt uerfarne, men jeg må si de begge la ned en utrolig god innsats. De viser stor kreativitet og komponerer smakssammensetninger veldig bra, samt at de begge utviser meget god teknikk. Dette er jenter som vil bli sterke fagfolk fremover og vi vil nok se de mer i konkurransesammenheng, sier Skrutvold.

Noen av Cathrines produkter; oppe til venstre: Eple og hasselnøttbrød, wienerbrød med trollkrem og vaniljekrem, baguette med surdeig og «bolle» med eplefyll.

Noen av Cathrines produkter; oppe til venstre: Eple og hasselnøttbrød, wienerbrød med trollkrem og vaniljekrem, baguette med surdeig og «bolle» med eplefyll.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

 

Verktøy for de som vil bli flinke

Amund Skrutvold fremhever også viktigheten av at unge bakere er med i konkurranser hvis de ønsker å bli flinkere i faget.

– Å konkurrere er å være utenfor komfortsonen sin, noe jeg tror er utviklende. Man får konkrete tilbakemeldinger på det man lager og på teknikk. Det skaper nye impulser og man møter likesinnede og bygger nettverk. Jeg mener konkurranser er et veldig godt verktøy for de i bransjen som ønsker å utvikle seg og som har ambisjoner innen bakerfaget, sier Skrutvold.

Utstillingen til Caroline Hetland Åsen med brød, wienerbrød, småbakst og baguetter.

Utstillingen til Caroline Hetland Åsen med brød, wienerbrød, småbakst og baguetter.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

 

Traff tema godt

Dommerne mener også at deltagerne i årets NM for unge bakere traff tematikken, som var ”Nyt Norge”.

– Vi er fornøyd med hvordan deltagerne håndterer tema. Vi ser tematikken skinne gjennom i råvarevalget, hvordan de setter smak på produktene og reseptsammensetning. Dommerne er imponert og vi synes nivået er meget bra, sier Skrutvold.