Det har vært vanskelig å ikke få med seg dramatikken og frustrasjonen rundt nedleggelsen av bakeriet Lierne, i indre Namdal kommune i Nord-Trøndelag. Lefsegründeren John Helge Inderdal kjempet en hard kamp som var synlig i media, mot flyttingen av bedriften – som huset hundre arbeidsplasser i en bygd med vel 1400 innbyggere. Det Orkla-eide bakeriet flyttet i sommer produksjonen til Stranda, og 80 personer mistet jobben.

Til NRK har Inderdahl varslet krig, og byggingen av et 3000 kvadratmeter stort bakeri er nå under utvikling – kun 500 meter fra det nedlagte lefsebakeriet. Topp moderne utstyr for 40 millioner kroner skal installeres i det som blir et skreddersydd lokale, med 22 års lefse-kompetanse i bunn.

– Drømmebakeriet har investert sterkt i moderne produksjonsutstyr, og ikke minst med tanke på muligheten til spennende innovasjoner i årene som kommer. Vi vil allerede i 2016 gi en smakebit på dette, sier John Helge til bakeri.net. – Hva vi kommer til å selge avhenger helt og holdent av kjedenes vilje til å gi oss muligheten til å presentere oss for det norske folk, legger han til.

«Drømmebakeriet» er fullfinansiert av blant annet lokale investorer og kaffekongen Herman Friele, og skal stå ferdig 22.februar 2016.

 

Fra lefseproduksjon til fjellfisk

Inderdal sier til statskanalen at folk kommer til å kjenne igjen noen produkter, men også møte helt nye. Produktene håpes å være i butikkene allerede i februar.

– Vi er avhengige av å få tilgang til markedet gjennom kjedeforhandlerne, og nå er det full krig – derfor får dere heller ikke se annlegget vårt heller, sier John Helge Inderdal til NRK, men legger til at han har tro på at det nye bakeriet får slippe til hos kjedene.

Men ikke nok med det, Inderdal har også fått grønt lys til å starte landets største oppdrettsanlegg for fjellfisk i Lierne. Det skal bygges både settefiskanlegg og tre matfiskanlegg med inntil 975 tonn maksimalt tillatt biomasse, skriver Trønder Avisa. Og til det trengs det plass – Lierne bakeris gamle lokasjon skal nå leies og brukes til fisk.

– Byggestart for ominnredning og tekniske anlegg  starter våren 2016. Volum i fase 1 blir 800 tonn, vi har konsesjon på 4000 tonn. Dette er mye fisk, og mye vil gå på eksport. Anlegget er en pilot innen miljø og renseteknologi, og blir det første røyeanlegget i sitt slag på land, sier Inderdal.