Skjermbilde fra Ringerikes Blad - tidligere eier av Baker Narum, Narve Narum.
Skjermbilde fra Ringerikes Blad - tidligere eier av Baker Narum, Narve Narum.

Bakermonopol raserer bakerbransjen

Tidligere eier av bakeri går hardt ut mot dagligvarekjedene, og mener de raserer bakerbransjen med egne bakerier.

Publisert Sist oppdatert

– Det har blitt bakermonopol, nå når dagligvarehandelen baker sine egne varer.

– Det har blitt bakermonopol, nå når dagligvarehandelen baker sine egne varer. De siste fem årene har vi nærmest sett en rasering av bakerbransjen, sier tidligere eier av Baker Narum, Narve Narum til Ringerikes blad.

Etter å ha vært i bransjen i 45 år, ga han fra seg stafettpinnen for fire år siden, og i dag er det Kjell-Eric Andersen som er daglig leder.

Narum forteller til avisen om den tiden det var 12 bakerier bare i Hønefoss, før oslobakeriene kom med leveranser.
– Deretter ble det flere og flere kjeder, men det var fortsatt mulig å være en lokal leverandør, sier Narum, som nå påpeker at dagens marked er ganske annerledes med tre store aktører igjen på banen. Disse tre store er kort forklart kontrollert av dagligvarekjedene selv. Innfløkte avtaler sørger derfor for at de lokale aktørene i bransjen er utestengt, eller såkalt «leverandør nummer to», dersom det skulle være behov for det.

Hva kan den lokale bakeren tilby, som er bedre?
– Industrien lager mye bra varer. Men de er bakt dagen før. Vi kan tilby mye ferskere bakervarer, og vi kan skreddersy bakerprodukter etter den enkelte kjøpmanns behov og ønsker. Vi skulle gjerne gitt et ferskt mangfold til kundene i de lokale butikkhyllene også. Enhver by fortjener å ha sitt eget bakeri, sier Narum til avisen.

 

Slå ring om det lokale

I dag har Baker Narum 50 ansatte, men de kunne fint opprettet 3-5 nye lokale arbeidsplasser hvis de hadde hatt mulighet til å levere til dagligvareforretningene også.
– Det er viktig at vi bevarer den lokale bakeren. I dag selger vi bakervarer i egne butikker, og vi leverer ferskt bakverk til lokale hoteller, skoler, barnehager, omsorgshjem og lignende, sier daglig leder Kjell-Eric Andersen.

Det er ikke mange i dagligvarebransjen de kan levere til:
– Rema-kjøpmenn, Rimikjøpmannen i Haugsbygd og Spar på Brandbu, er de som får lov til å ha et mer utvidet samarbeid med oss. Kjøpmennene i Norgesgruppen har meget sterke begrensninger, og de får ikke muligheten til å samarbeide med de lokale bakerne i regionen, sier Andersentil Ringerikes blad (pluss abonnement).

Powered by Labrador CMS