Drømmeplassens Åkki Lidi er også helt klar på at Odins soldater ikke vil få boller fra dem igjen.
Drømmeplassens Åkki Lidi er også helt klar på at Odins soldater ikke vil få boller fra dem igjen.

Bakerier sponset Odins soldater

I Kristiansand ble flere bakerier lurt til å støtte den høyreekstreme gruppen Soldiers of Odin med gratis boller og kaker.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker ikke å fremme denne aktiviteten, og skal selvsagt ikke gi denne gruppa boller i fremtiden, forteller Åkki Lidi.

Lørdag kveld delte Odins soldater ut boller, kaker og kaffe i Kristiansand sentrum. Bakervarene hadde de fått gratis fra flere av byens bakerier og konditorer, men det vil ikke skje igjen, skriver Fædrelandsvennen.

Geheb, Drømmeplassen og Søren Kristensen er noen av bakeriene i sørlandsbyen som føler de ble lurt til å støtte Odins soldater.

 

Føler seg utnyttet

– At Soldiers of Odin fikk boller og kaker, er en glipp. Noen har utnyttet vår giverglede. Vi gir fast til Frelsesarmeen, natteravnene og andre frivillige organisasjoner som ønsker å gjøre gode ting for byen, forklarer daglig leder Kjetil Hodne hos Geheb overfor avisen.

Han ser seg nå nødt til å stramme inn rutinene for veldedighet.

– Det er trist at byens bakerier ikke lenger kan stole på folk som kommer og spør om ting til veldedige formål, sier han.

 

– Må bake selv

Den lokale lederen for Odins Soldater, Kathe-Tove Haugrud, synes på sin side det er trist at organisasjonen ikke vil få mer boller.

– Jeg ringte rundt og fortalte at vi var en frivillig gjeng som ønsket å gjøre noe flott på byen mellom klokken 22.00 og 03.00. Det likte bakeriene. Nå må vi bake selv, sier hun Fædrelandsvennen.

 

– Boller til hjemløse

Drømmeplassens Åkki Lidi er også helt klar på at Odins soldater ikke vil få boller fra dem igjen.

– Vi ønsker ikke å fremme denne aktiviteten, og skal selvsagt ikke gi denne gruppa boller i fremtiden, sier hun.

Hos Drømmeplassen skjedde glippen da en skiftleder fikk beskjed om at noen skulle dele ut boller til hjemløse.

– Hun ønsket bare å være snill, sier Lidi.

Hos Søren Kristensen opplevde de ansatte noe lignende. Der fikk ledelsen beskjed om at bollene skulle deles ut til ungdom i byen, og i ettertid føler de seg lurt, skriver Fædrelandsvennen.

 

Politiet er kritiske

Odins soldater ble startet i Finland i fjor høst, og nå i februar begynte gruppen å patruljere i norske byer. Gruppens nasjonale talsmann Ronny Alte beskriver selv Odins soldater som en høyreekstrem bevegelse, og forklarer at formålet med å patruljere i gatene skal være å forebygge kriminalitet. Politiet er imidlertid sterkt kritiske til gruppens aktivitet.

– Politiet er generelt skeptiske til grupperinger som Odins soldater. Bruk av navn og symboler, samt det faktum at flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, understreker denne skepsisen, sier fungerende avdelingsdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet til Aftenposten.

Han beskriver det som uakseptabelt at grupperinger opptrer som, eller gir inntrykk av å være, et form for borgervern.

– Kun politiet har adgang til å utøve politimyndighet, understreker han.

 

 

 

Powered by Labrador CMS