For at de norske gullhåpene skal prestere optimalt, må de spise godt og riktig. Derfor har Olympiatoppen leid eget hotell med en egen restaurant for en del av Norges tropp til Vinter-OL. Bakehuset har til daglig en leverandøravtale med Olympiatoppen, og naturligvis gjelder denne også under Vinter-OL 2018.

Lekene går av stabelen 9.-25. februar i Pyeongchang i Sør-Korea, og dit skal produktutviklingssjef i Bakehuset, Amund Skrutvold være med som baker for Norges langrennsløpere og skiskyttere.

– På hotellet skal det bo 32 utøvere og om lag 80 personer i det norske serviceapparatet. På kjøkkenet er vi, foruten meg selv, fire kokker, som skal forsyne disse med god og riktig mat, forteller en spent Skrutvold.

Ingen ferietur

Amund Skrutvold er ikke førstereisgutt i OL-sammenheng. Han var også med som baker for Norges deltagere under lekene i Vancouver i 2010.

– Jeg ser frem til denne jobben, selv om det ikke akkurat er noen ferie jeg skal på. Det legges opp til at vi på kjøkkenet skal kunne servere mat nesten 24 timer i døgnet, sju dager i uka, sier Skrutvold.

Utøverne skal gå konkurranser hele dagen, og på grunn av TV-sendinger skal for eksempel skiskytterene først gå konkurranser kl 22 på kvelden lokal tid.

– Det betyr at det vil komme mange utøvere som skal spise middag på natta, så vi som skal styre kjøkkenet må være klare ved behov. Selv så regner jeg med en del nattejobbing, så jeg har et lite håp om å få sett noen konkurranser på dagtid, sier Skrutvold.

Grove brød og kanelsnurrer

Reseptene har Skrutvold i stor grad satt sammen selv. Utøverne skal ha gode, norske grovbrød. De som driver med kraftkrevende øvelser trenger mye energirik mat.

– Sunt og variert kosthold er det viktigste. Det er en utfordring å få i seg nok mat for en del av disse utøverne, derfor må vi satse på stor variasjon og maten må se innbydende ut og smake godt.

– Hva med kanelsnurrer da?

– Det er klart at trivsel også er viktig for å prestere, så jeg skal også lage kanelsnurrer og skolebrød. Det er viktig å kose seg også. Samtidig er en del av jobben å bake kaker, alle som tar medalje skal jo ha kake. Den siste tiden har jeg gått i hardtrening sammen med Vibeke (Løseth) her på Bakehuset. Jeg har spisset kakeformen siden jeg håper og tror det blir en god del kakebaking, smiler Skrutvold.

Sendt 700 kilo mel

Til baksten skal det brukes i stor grad norsk mel og 700 kilo er allerede sendt til Sør-Korea.

– Jeg har fått kontakt med en lokal råvareleverandør i området vi skal bo i, for å få tak i resten av det vi trenger til baksten. Jeg har også skaffet til veie en ovn og en eltemaskin fra lokale leverandører, også tar jeg med min egen ”bakekoffert” med diverse utstyr. Så jeg tror alt som skal til er på plass, sier Skrutvold.

Grugleder seg

– Jeg grugleder meg til dette. Den siste tiden før avreise går med til å passe på at alt er på plass og alle detaljer stemmer. Jeg var i Sør-Korea med Olympiatoppen for å se på lokalene, så jeg tror ikke det skal komme noen overraskelser. Antall mennesker som skal bespises vil variere noe, de som er ferdig med sine øvelser drar jo hjem, så det vil bli maks 120 personer som skal ha mat på en og samme tid.

– Bakehuset er stolt av å kunne bidra til norske suksesser i Pyeongchang, sier Skrutvold som allerede har dratt til Sør-Korea.