Åpnet sitt tredje utsalg på Gardermoen

W.B. Samson fikk tilslag på to nye utsalgssteder på landets hovedflyplass i forrige runde med utlysninger. Nå har Oslo-bakeriet tre utsalg på OSL som drives i en franchise-modell.

Publisert Sist oppdatert

Det er veldig viktig for oss at de som jobber i utsalgene på Gardermoen kan produktene våre.

W.B Samson Bakeri og Catering AS åpnet sitt første utsalg i avgangshallen på Gardermoen allerede i 2012, de fleste som har vært der har nok sett det. Det stikker seg ut med sitt markante design, nesten som en sopp, der det ligger rett ved sikkerhetssjekken.

Når muligheten dukket opp for å åpne flere utsalg, kastet Samson seg på.

– Vi har samarbeidet med et arkitektfirma om utformingen av de nye utsalgene. Begge de nye utsalgene har beliggenheter som har gjort de utfordrende å designe, men vi hadde noen gode ideer sammen med vår franchisepartner og Avinor likte det de fikk se, så vi fikk kontrakten, forteller leder for filialdriften i Samson, Carl Fredrik Samson.

Krevende arealer

Det har vært flere utfordringer knyttet til utformingen av de nye utsalgene. Det er veldig høyt under taket og arealene de fikk tildelt ligger delvis i åpne områder.

–  Det er om lag 40 meters takhøyde så å tegne de nye utsalgene kan nesten sammenlignes med å lage et utendørs utsalg. Arealene ligger midt i store haller og det har vært en krevende prosess å designe gode og funksjonelle utsalg. Disse utsalgene skal jo fylle en funksjon for de reisende, så det har vært essensielt at de må være så bra som mulig.

Innenfor sikkerhetskontrollen på utland måtte de bygge seg rundt en vegg med planter, men som i etterkant ser ut til å være en del del av helheten.
Innenfor sikkerhetskontrollen på utland måtte de bygge seg rundt en vegg med planter, men som i etterkant ser ut til å være en del del av helheten.

Vegetasjon

Det ene nye utsalget ligger på utlandssiden gjennom sikkerhetskontrollen og her er deler av arealet en stor vegg med beplantning.

– Det har vært begrensninger i forhold til hva vi kan gjøre når arealene har en del faste elementer som Avinor har bestemt skal være slik. For eksempel på utland, der er det mye planter og en stor vegg vi måtte forholde oss til. Da må vi bygge rundt disse elementene.

– Det siste stedet vi har åpnet ligger i ankomsthallen og her har også arealet gjort at vi måtte tenke oss nøye om hvordan layouten best mulig skal fungere. Interiør, utforming og materialer må henge sammen og skape en god totalopplevelse.

Nå som alle stedene er åpnet, synes vi at vi har klart jobben med å designe gode utsalg som gir reisende et pusterom. Konklusjonen er at dette har vært en krevende oppgave, men samtidig veldig spennende, sier Carl Fredrik.

Samson ser mange fordeler med å bygge egen merkevare i Oslo lufthavn, godt synlig for millioner av reisende hvert år.
Samson ser mange fordeler med å bygge egen merkevare i Oslo lufthavn, godt synlig for millioner av reisende hvert år.

Franchise

De tre stedene på Gardermoen er Samsons eneste utsalg som er driftet i en franchisemodell.

– Vår strategi er å drifte utsalgene våre selv, men på Gardermoen er det så mange regler å forholde seg til, både i forhold til ansatte og byggeprosess og ikke minst sikkerhetsaspektet, at vi har valgt å inngå samarbeid med en profesjonell franchiseaktør, SSP. Dette er en aktør som drifter mange spisesteder på Gardermoen og de er eksperter på akkurat dette. Det er de som har leiekontrakten med Avinor og er dermed eiere av selve avtalen. Men det er Samson som leverer merkevaren, konsept og alle produktene.

De ansatte følges også opp av fagfolk i Samson for å sikre at de har den kunnskapen som skal til for å gi kundene en Samson-opplevelse.

– Det er veldig viktig for oss at de som jobber i utsalgene på Gardermoen kan produktene våre. Vi bruker mye tid på opplæring og på kvalitetssikring.

– Er det fristende å følge opp med franschise på utsalgene i byen?

– Nei, vår strategi om å drifte alle utsalg selv, står fast. Det er kun på Gardermoen at vi gjør dette. Grunnen er at vi er en bedrift som opererer i et marked i stadig endring. Da er det viktig for oss å ha full kontroll på alle våre utsalg for å kunne gjennomføre de endringene vi planlegger fremover, sier Carl Fredrik Samson.

Reise-konsept

På en flyplass er det mange som har det travelt og man kunne kanskje tenke seg at produktene var optimalisert mot dette segmentet.

– Produktene er de samme som i alle andre utsalg, men det er noe mer spisset på Gardermoen. Vi har om lag 60-70 produkter totalt og på Gardermoen fører vi 30-40 produkter. Det viktigste er at alle kan finne noe de liker.

– Har dere noen spesielt utviklede produkter rettet mot reisende?

– Ikke i dag, men vi jobber konkret med planer om å utvikle noen spise-konsepter som er rettet mot folk som enten skal reise eller som kommer hjem fra reise. Det vil komme.

– Hva er det som selger best på hovedflyplassen da?

– Det er surdeigsbaguette med skinke og ost, kanelbolle og kaffe. Dette er det samme som i utsalgene i Oslo. Det er produkter som er enkle å ta med og vi ligger i Samson på totalt 60-70 prosent take-away.

40 meters takhøyde har gjort det krevende, nesten som å bygge et utsalg under åpen himmel.
40 meters takhøyde har gjort det krevende, nesten som å bygge et utsalg under åpen himmel.

Blir sett

– Hvorfor er det viktig for Samson å ha utsalg på OSL?

– Vi var blant de første helnorske merkevarene innen mat som var tilstede på Gardermoen og dette er med på å gjøre oss veldig synlige. For å nyttiggjøre en slik effekt må selvfølgelig opplevelsen for kunden være topp, og derfor legger vi mye ressurser inn i kvalitetssikring, samt produkter av høy kvalitet. Så vi tror det har en verdi å være tilstede på Gardermoen foruten at det bidrar til omsetningen vår.

– En morsom historie som synliggjør at vi blir sett, er at vi fikk en forespørsel om å åpne en Samson-filial i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Noen har nok likt det de har spist på Gardermoen og ønsket dette der de bor.

– Blir det pendling mellom Oslo og Abu Dhabi på deg, nå da?

– Hehe, nei. Jeg tror vi holder oss til vårt kjerneområde og gjør det beste ut av der vi er, avslutter Carl Fredrik Samson.

Powered by Labrador CMS