Anne Flemsæterhaug Waagan har flyttet hjem til Tynset og tatt over driften av familiebakeriet Waagans Bakeri. Her med foreldrene Anne May Helen Waagan og Kjell Waagan

Anne fant lykken på Tynset

Mye har skjedd siden Anne Flemsæterhaug Waagan flyttet hjem og tok over driften av familiebakeriet på Tynset i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Jeg ser nå at dette var et riktig valg, det er veldig fint å jobbe her.

Anne var slett ikke sikker på om hun gjorde det rette da hun sa opp en god og givende jobb i Oslo og tok med mann og barn til Tynset. Hun skulle hjem for å overta driften av Waagans Bakeri og Konditori.

Det var egentlig planen hele tiden, det å flytte hjem for Anne. Hun sjekket mulighetene for å få jobb på det lokale sykehuset, men ingen av jobbene der passet.

– Mine foreldre har drevet Waagans Bakeri i alle år. Da pappa skulle pensjonere seg kom spørsmålet: Vil noen av ungene ta over eller skal vi selge? Jeg ville ikke at bakeriet skulle selges og hadde lyst til å flytte hjem. Så jeg tok imot tilbudet om å overta, sier Anne Flemsæterhaug Waagan til Bakeri.net.

Riktig valg

Det var skummelt. Anne er jo ingen baker eller konditor, men hun følte hun måtte prøve. Bakeriet måtte bli i familien, det er livsverket til Annes far, og moren jobber der fremdeles.

I dag, ett år senere, er Anne godt fornøyd med valget.

– Jeg ser nå at dette var et riktig valg, det er veldig fint å jobbe her. Fra første stund har jeg jobbet tett med foreldrene mine for å lære mest mulig.  Mamma jobber fremdeles i bakeriet og har ansvar for økonomien. Jeg har fremdeles litt å lære på den siden. Pappa er pensjonert, men er her hele tiden likevel. Han er vaktmester, rådgiver og altmuligmann. Det er betryggende å ha de så tett på siden det er mye jeg ikke kan, men jeg blir tryggere for hver dag i valget jeg tok.

Mange bekker små

Siden Anne overtok har hun jobbet mye med effektivisering av driften i bakeriet. Waagans Bakeri har vært en del av FRAM-prosjektet, hvor det går mye i de små endringene, som sammen skal skape endringer som er viktige.

– Jeg har endret på mange små ting og ser etter nye måter å gjøre ting på i driften. For eksempel noe så smått som å sette et kjøleskap til melk ved siden av kaffemaskinen. De ansatte slipper å løpe inn på kjøla for å hente melk når de skal lage kaffe. Bra for både kunder og ansatte. Og vi har installert vannkran i kafeen, slik at gjestene kan hente vann når de vil. De små tingene bidrar totalt til en mer effektiv drift.

I FRAM-prosjektet har det vært et fokusområde å få fram varene i butikk. Hos Waagans har det resultert i et ønske om å kutte ned på antall varelinjer og fokusere på de virkelig gode produktene, de som selger best.

– Vi har fjernet en del varer og jobber ennå med dette. Vi kjørte en spørreundersøkelse hos våre kunder om hva de ønsker seg i butikken og har kommet et stykke på vei i dette arbeidet.

 

– Hvilke varer selger godt?

– Bestselgeren er kanelbolle med ostekrem, som vi kaller Tynsetsnurren. Den lanserte vi i 2017 og den har slått bra an. Så selger vi mye byggbrød med byggmjøl fra en lokal mølle. Ekstra grovt brød går det mye av, dette selger vi også til barnehager og sykehjem. Vi jobber med nye brød, men det tar tid å lage nye resepter, det kommer etter hvert.

Små endringer har betydd mye for både ansatte og kunder.  Her er daglig leder Anne sammen med Mali Motrøen Trøan og Ariana Alavi.
Små endringer har betydd mye for både ansatte og kunder.  Her er daglig leder Anne sammen med Mali Motrøen Trøan og Ariana Alavi.

Spennende lederrolle

– Hvordan er det å være leder?

– Det er spennende, men det er også krevende. Mange som jobber her husker meg fra jeg var liten og hang rundt i bakeriet. Nå er jeg her som leder og ikke helgehjelp. Så det tar litt tid for alle å bli kjent med meg og jeg skal også bli kjent med alle ansatte. Slike ting tar tid, men jeg er på god vei. Det viktigste for meg som leder er å skape en arbeidsplass som er god for de ansatte. Jeg synes det går ganske bra.

 

– Har det hatt betydning for dere å være nominert i Årets Bakeri?

– Ja, det var en fin prosess. Det var jeg som nominerte Waagans, siden jeg synes foreldrene mine har lagt ned mye bra arbeid i bakeriet og driften. Min far ble ikke spesielt glad når han hørte om dette, men da vi gikk videre fra første runde, syntes han det var veldig gøy.  Jeg vil si at nominasjonen har betydd mye for oss, vi måtte for eksempel sende inn mye dokumentasjon underveis og det gjorde oss veldig bevisste på alle endringene vi har gjennomført de siste årene og hva de faktisk har betydd for bakeriet.

Gode resultater

– Hva med økonomien, omsetningen øker og resultatet er bra?

– Vi gjør det ganske bra. Omsetningen øker, men legg til at en del av vår omsetning kommer fra utleie av lokaler siden vi eier store deler av bygget vi holder til i. Men vi ser at kundene ønsker våre produkter og mange ønsker nok å handle hos oss fremfor å bake hjemme. Samtidig har vi bra kvalitet på bakervarene og dyktige ansatte. Dette sammen med alle de små endringer som er gjort, er med på å øke omsetningen.

 

– Hvordan blir fremtiden på Tynset?

– Den blir bra. Nå er jeg gravid med nr. to og skal snart føde, men jeg gleder meg allerede til er jeg tilbake etter permisjon. Det har vært veldig spennende å ta over driften av Waagans og jeg er fremdeles spent, sier Anne Waagan.

Powered by Labrador CMS