Til bursdagen var det invitert 130 gjester, og alle ble håndhilst velkommen til fest.

– Gratulerer med dagen, sa de alle til Josef Filtvedt og daglig leder Henning Solberg.

Helgrillet svin, drikke i alle varianter samt underholdning og taler, stod på programmet. Så selv om det regnet og var beskjedne 12 grader, dampet det fra partyteltet i Askim, denne forsommerskvelden.

– Alt vi driver med er langsiktig. Jeg har fulgt en leveregel i alle disse årene, fortalte Filtvedt, som lyder slik; Løp fra det arbeidet som ikke overlever deg selv.

Erik Unaas, ordfører i Eidsberg foreviger Josef Filtvedt og Henning Solberg før festen.

Erik Unaas, ordfører i Eidsberg foreviger Josef Filtvedt og Henning Solberg før festen.

Jon-Are Berg-Jacobsen

Mimring

Josef Filtvedt mimret om de første 30 år med fokus på tekniske løsninger, for blant annet bakeribransjen. Han fortalte blant annet om den første leveransen i 1987, en ovn til Buers Lompebakeri. Prisen var avtalt til 800 000 kroner, men når regnskapets time kom, hadde Josef og kompanjongen Johan Heggelund svidd av 1 430 000 kroner. Et nettotap på 630 000 var en tung start for Dynatec.

Men kompanjongene brettet opp ermene og jobbet videre. Hard jobbing og stålvilje har etterhvert posisjonert Askim-bedriften blant de fremste maskinleverandørene i bakeribransjen. Men de er også tydelig tilstede i andre bransjer.

Gjestene på 30-års festen fikk servert helgrillet svin til middagen.

Gjestene på 30-års festen fikk servert helgrillet svin til middagen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Silisium

Dynatec er blant annet godt i gang med et stort prosjekt for å utvikle teknologi for å kunne produsere høyrent silisium til solceller. Ut av dette prosjektet er det også etablert en helt ny bedrift. Nacamed skal levere partikler til kreftbehandling og kreftmedikamenter. De har også ansatt en professor II og en doktor i fysikk. For å konkurrere må kompetansen være på plass.

Navnet Dynatec, som har vært med fra starten, er et sammensmeltet ord som kommer fra det greske dynamis og engelske technology, henholdsvis kraft og teknologi.

130 gjester gjorde sitt til at partyteltet utenfor Dynatec ble varm fredag kveld.

130 gjester gjorde sitt til at partyteltet utenfor Dynatec ble varm fredag kveld.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

32 000 lomper i timen

Josef Filtvedt har hele tiden ledet selskapet, men i 2010 overlot han det daglige ansvaret til Henning Solberg. Filtvedt er nå teknisk sjef og bruker tiden sin mest til problemløsing.

På spørsmål om den heftigste leveransen, svarer Filtvedt at det var en lompevender.

– Sett i lys av kompleksitet og tidsbruk vil jeg nok holde en knapp på en lompevender. Den plukker opp og snur 32 000 lomper i timen og legger den pent tilbake på båndet. Det oppdraget klarte vi å løse på 12 dager, fra de første tegninger til montering på fabrikk. Venderen ble levert i 1996 og går fortsatt for full maskin på lompefabrikken på Trippestad i Askim, sa Filtvedt tidligere til Smaalenenes Avis.

Josef Filtved har fremdeles masse gode ideer han vil jobbe videre med i Dynatec.

Josef Filtved har fremdeles masse gode ideer han vil jobbe videre med i Dynatec.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media