Da Goman bygde ny produksjonslinje på Jæren i 2019, så solgte Coop-butikkene mye mindre pølsebrød og hamburgerbrød enn markedsandelen skulle tilsi. Nå er det omvendt.

30 prosent av markedet

– Da hadde vi en markedsandel på rundt 24 prosent. Nå er den tett oppunder 30, forteller Bye. Coop-kjedene står for 28,8 prosent av omsetningen i norske dagligvarebutikker.

Salgssjefen i Coop Norge Industri er storfornøyd med både salget og den nye produksjonslinjen.

– Vi investerte 50 millioner i nytt anlegg hos Goman Jæren. Coop har gjort det fantastisk bra på pølsebrød og hamburgerbrød siden vi fikk bygd opp den fabrikken, sier han.

Nå bakes det helautomatisk døgnet rundt, seks og en halv dag i uken. Bare på søndager må det til en liten stopp for renhold og vedlikehold. – Vi har fått tatt igjen etterhenget på andel og fått en god vekst. Koronaen har gjort at flere er ute i naturen og griller og koser seg, ifølge Bye.

TD-knekkebrød

Samarbeidet med Trine Dahlmo har ført til knekkebrød som selger mer enn de andre Goman-knekkebrødene til sammen.

Samarbeidet med Trine Dahlmo har ført til knekkebrød som selger mer enn de andre Goman-knekkebrødene til sammen.

Foto: Georg Mathisen

Knekkebrød er årets andre vinner i bakehyllene i forbrukersamvirket. Forklaringen heter Trine Dahlmo.

– Da vi etablerte bakeri i Nordland, inngikk vi samarbeid med Trine Dahlmo, som er kostholdsveileder. Hun hadde solgt et par produkter hos den lokale bakeren tidligere, men vi ble enige om at vi hadde lyst til å lage et samarbeid om en «2.0-versjon» med både knekkebrød og brød, forteller Arnfinn Bye. Dermed ble lavkarbo-oppskriften tilpasset industribaking.

Nå er TD-knekkebrødene i hele landet, og salgssjefen omtaler dem som en suksess. Coop selger mer av TD-knekkebrødene enn av de andre Goman-knekkebrødene til sammen. Etter et vanskelig knekkebrød-år i fjor har veksten vært 15 prosent hittil i år.