– Skulle så gjerne ha møtt deg igjen far, synger Bjørn Eidsvåg i låten som handler om hans egen far.

Synger om bakerfaren

– Jeg måtte bruke tid før jeg klarte å skrive en sang til mor, og jeg har brukt enda lenger tid på å skrive en sang til far, sier Bjørn Eidsvåg (70).

Publisert Sist oppdatert

Så langt i år har Bjørn Eidsvåg både rukket å feire sin egen 70-årsdag og gi ut en ny EP kalt "Folk flest er snille". En av låtene på den nye plata heter "far", og den er skrevet til artistens egen far, forteller han i en pressemelding.

– Noen ganger må det gå litt tid før en klarer å skjønne seg på personer man har tett på i nære relasjoner. Jeg måtte bruke tid før jeg klarte å skrive en sang til mor, og jeg har brukt enda lenger tid på å skrive en sang til far, sier Bjørn Eidsvåg.

Faren ville at han skulle bli baker. Bjørn Eidsvåg valgte i stedet å bli prest og musiker.

Einar Eidsvåg (1926 - 2007) kom fra Sveio, der han vokste opp i en familie med 13 barn. Han fikk aldri noen utdannelse, men han åpnet sitt eget bakeri i Sauda. Han giftet seg med Evelyn Fredriksen (1933 - 2024), og sammen fikk de barna Bjørn, Eddi og Vigdis. 

Einar hadde en klar forventning om at Bjørn, som den eldste sønnen, skulle overta bakeriet etter ham. Slik ble det som kjent ikke. Etter gymnaset begynte Bjørn Eidsvåg å studere teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo, og han jobbet i mange år som sykehusprest. Siden platedebuten i 1976 har Bjørn Eidsvåg gitt ut 25 album og blitt tildelt Spellemannsprisen hele fire ganger. 

Om faren sin forteller han:

Far var en fin fyr, en god venn for sine venner, en dyktig baker, omtenksom og raus. Men han tilhørte en generasjon av menn og fedre som ikke var så opptatt av å sette ord på følelser, en generasjon som vokste opp under krevende forhold og som det ble satt høye krav til. Dette var tause arbeidsfolk som ikke «kastet bort» tiden med følelsessnakk og «sutring». Far overførte noen av disse idealene i sin oppdragelse, og denne generasjonens fedre innså litt for seint at tiden hadde løpt fra deres oppdragelsesidealer. Nå ble det åpnet for at gutter kunne gråte og at menn kunne vise følelser, og dette ble en brå overgang for dem. Far og jeg fikk prøvd oss i denne brytningstiden. Det kunne gå hardt for seg. Han med sin «mannemann»-bakgrunn og jeg med mine hippie- og flowerpower-idealer. Skryt var ikke en medfødt tilbøyelighet for fars generasjon, så når det ble populært å skryte av og heie på sine barn, ble de keitete og forlegne. Men vi klarte oss, og dette forandret seg med tiden. Han myknet sakte, og noe av det siste far sa til meg før han døde var: «Jeg er veldig stolt av deg, Bjørn!». Det er nok noe han aldri fikk høre av sin egen far.

Tidligere har Bjørn Eidsvåg også fortalt at bakerfaren hans kunne være bråsint. Fordi han jobbet på natten skulle han ofte sove om ettermiddagene da barna kom hjem fra skolen. 

– Det førte ofte til konflikter, og han kunne bli eitrandes forbanna, som en udetonert bombe som når som helst kunne eksplodere. Og så ble han veldig lei seg etterpå, sa den folkekjære artisten til Dagbladet Magasinet i 2013.

Dette året ga Bjørn Eidsvåg ut albumet Far faller, som ifølge artisten selv ikke handler om hans egen far, men om ham selv og Gud. 

Powered by Labrador CMS