Isabella Eriksson og Shauns bror, Taylor Flint, tar imot gjestene på Kafe Solros i Bergen.

Håndverksbakeri med eget småbruk

Bli bedre kjent med "Bergens lille lysglimt", Kafe Solros, som er en av tre finalister i Årets Bakeri 2023.

Publisert Sist oppdatert

Det er veldig viktig at folk forstår hvor mye arbeid og kunnskap som ligger bak gode bakervarer.

Våren 2019 åpnet samboerparet Shaun Flint og Isabella Eriksson et lite håndverksbakeri og kafé i det knallblå huset med adresse Marken 31 i Bergen sentrum.

– Vi var litt heldige med timingen, for vi rakk å få mange faste kunder før koronaviruset kom, og de fortsatte å støtte oss gjennom pandemien, forteller Shaun.

Han er utdannet både kokk og baker fra hjemlandet Storbritannia, mens Isabella, som opprinnelig kommer fra Finland, har jobbet som hovmester i flere av Stockholms stjernerestauranter.

– Vi er begge veldig interessert i mat, oppsummerer Isabella.

– Og jeg har alltid drømt om å drive et småbruk, legger Shaun til.

Fra baker til bonde

I 2021 ble drømmen hans til virkelighet, for da kjøpte han og Isabella et småbruk på Tysnes. Siden den gang har Isabella pendlet inn til byen hver morgen – med kurven full av ferske råvarer fra egen gård.

Reiseveien fra Tysnes til Bergen innebærer en ferjetur.
Reiseveien fra Tysnes til Bergen innebærer en ferjetur.

– Siden vi bor på Vestlandet, kan vi ikke dyrke korn. Men vi produserer mange av de andre råvarene som vi trenger til bakeriet vårt, slik som melk, egg, grønnsaker, frukt og bær, forteller Shaun, som har fått hovedansvaret for gårdsdriften.

Nå er det Shauns bror, Taylor, som også er utdannet kokk og baker, som tar seg av produksjonen i Kafe Solros, mens Isabella står i kassen og serverer.

De holder åpent fra tirsdag til fredag samt på lørdager og byr på ferske surdeigsbrød, påsmurt, søt gjærbakst og ulike wienerbrød. Kundene strømmer til, så deres største utfordring er å produsere nok. Denne sommeren er Solros også finalist i en kåring av Bergens beste kafeer.

Solros byr på mye fristende wiener- og søt gjærbakst.
Solros byr på mye fristende wiener- og søt gjærbakst.

Et lite lysglimt i regnet

– Dere har klart å skape en sterk merkevare på kort tid?

– Her i Bergen finnes det ikke så mange mindre og selvstendige håndverksbakerier, så det kan ha vært noe mange savnet. Vi er veldig opptatt av å yte god service og tilby produkter av høy kvalitet. Vi ønsker at et besøk hos oss skal være en genuin opplevelse, og vi forteller gjerne kundene våre om alt fra gården og råvarene til håndverket og kvaliteten. Slik får de være med på hele prosessen fra jord til bord, og alt dette har vi fått veldig god respons på, sier Isabella.

– Hva er bakgrunnen for navnet Solros?

– Jeg kommer fra den svensktalende delen av Finland, i tillegg til at jeg har bodd lenge i Stockholm. Solros er det svenske ordet for solsikke. Jeg tenkte bare at det kunne passe med noe «soligt» i en by der det ofte regner, forklarer hun.

Bærekraft og beredskap

– Er det ikke slitsomt å drive både en gård og et bakeri, i tillegg til pendlingen fra bygd til by?

– Det er mye arbeid, og det kan absolutt være litt slitsomt til tider. Men vi hadde et ønske om å kontrollere mer av verdikjeden selv, og vi opplever dette arbeidet som svært meningsfullt, sier Isabella, før Shaun utdyper:

– Det er veldig viktig at folk forstår hvor mye arbeid og kunnskap som ligger bak gode bakervarer. Med tanke på både bærekraft og beredskap, er det også viktig å være selvforsynt og ta vare på all kunnskap om matproduksjon. Man kan ikke spise penger.

Surdeigsbrød står alltid på menyen hos Kafe Solros.
Surdeigsbrød står alltid på menyen hos Kafe Solros.

Bestselger med safran

– Hvilke produkter selger dere mest av?

– Vi lager surdeigsbrød hver dag, og de er veldig populære. Det er også dagens påsmurt. Utvalget av søtbakst varierer noe ut ifra sesong og tilgjengelige råvarer. I sommersesongen er wienerbrød med vaniljekrem og rabarbra en stor favoritt. Safran- og marsipanbollen vår selger vi hele året, og når folk først har turt å prøve den, vil de som oftest kjøpe den igjen og igjen. Så den har blitt en bestselger.

– Hvordan føles det å være finalist i Årets Bakeri 2023?

– Det finnes veldig mange gode bakerier i Norge, så det er veldig stas og helt sinnsykt gøy! Vi er takknemlige for at juryen har valgt å anerkjenne et mindre håndverksbakeri med fokus på bærekraftig matproduksjon, sier Shaun og Isabella.

Årets Bakeri 2023

  • Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) arrangerer for sjette året på rad Årets Bakeri. Målet med kåringen er å øke bevisstheten om alle de elementer som til sammen utgjør en vellykket bedrift, fremheve og presentere gode bedrifter og styrke samholdet i bransjen.
  • Årets tre finalister er Lillehammer Bakeri, Blomsø Bakeri & Konditori og Solros.
  • Årets jury består av Vigdis Myhre Næsseth i Fossekall AS (juryleder), Beret Mette Haga i Innovasjon Norge, Hilde Skotland Mortvedt i SeeNew AS og Paal-André Schwital i Metro Branding AS.
  • Juryen vurderer som vanlig bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, innovasjon/nyskapingsevne, fokus på samfunnsansvar, profil og markedsføring, endring og omstillingsevne, medarbeidertilfredshet, sammensatte fagkompetanse og omdømme/merkenavn.
  • Bakeriets omdømme/merkenavn er temaet for årets kåring, og dette vil bli spesielt vektlagt av juryen i deres videre arbeid. I tillegg til juryens vurderinger skal hele bransjen få være med på å stemme frem sin favoritt.
  • Vinneren vil bli utropt på BKLFs 125-årsjubileum 9. september.

 

 

 

Powered by Labrador CMS